Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2013,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Indija prepoved poroka

Sreda, 16. 1. 2013, 10.37

8 let

Indijski kastni svet hvali umore iz časti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Indiji je indijski kastni svet sprožil nov val kritik, ko je vrhovnemu sodišču predlagal, naj prepove poroke znotraj iste podkaste, ki so glavni krivec za številne umore iz časti.

Indijski kastni svet se je obrnil na indijsko vrhovno sodišče, saj se zavzema za prepoved poroke med članoma iste podkaste, ker takšno razmerje vidi kot incest, čeprav partnerja nista v sorodu, piše Telegraph. V svoji prošnji vrhovnemu sodišču pa je indijski kastni svet tudi prosil, naj bo bolj razumevajoče do tistih, ki svoje otroke ubijajo iz časti, vendar pa pri tem zanikal, da bi takšne umore tudi spodbujal, čeprav so ga številni tega obtožili, saj je družine, ki izvršujejo umore iz časti, označil za ljubitelje miru, ki se držijo zakonov.

Vsako leto približno deset tisoč umorov iz časti Glede na podatke aktivistov pa naj bi bilo v Indiji približno deset tisoč takšnih umorov iz časti, večino žrtev je mladih žensk, ki jih ubijejo njihovi očetje ali njihovi bratje zaradi prepovedanih razmerij ali pa zaradi njihovega vztrajanja, da se bodo poročile s fantom, ki ga ljubijo, piše Telegraph. Večina žrtev umorov iz časti prihaja s severa države, kjer so kastni sveti izdali opozorila, da se ženske in moški ne smejo poročati, če prihajajo iz iste podkaste.

"Umore iz časti izvršujejo ljudje, ki se držijo zakonov Om Prakaš Dhankar, eden od vodij kastnega sveta, ki predstavlja 67 kastnih skupin v zvezni državi Harjana, je povedal, da so tisti, ki ubijajo iz časti, pravzaprav dobri ljudje, ki so zaskrbljeni nad svojim ugledom. "Umore iz časti izvršujejo ljudje, ki se držijo zakonov in so hkrati izobraženi ter ugledni. Ti ljudje se bojijo družbe in si vedno prizadevajo zaščititi svoj ugled," je povedal za Telegraph. "Imamo veliko umorov iz časti, do katerih je prišlo zaradi tega, ker so bili do svojih otrok preveč liberalni. Pozneje so ubili svoje otroke, da bi rešili svoj ugled v družbi," je še razkril, pri tem pa še dodal, da tisti, ki kršijo dolgo obstoječo tradicijo in se poročijo znotraj podkaste, ustvarjajo deformirane otroke.

"Predstavniki nasprotnega spola se ne bi smeli sestajati" Zavrnil je obtožbe, da bi bili kastni sveti diskriminatorni, vendar zagovarjajo opozorila mladim ženskam, da ne smejo govoriti z mladimi moškimi ali uporabljati mobilnih telefonov, kar je po njegovem mnenju še pripomoglo k povečanju spolnih napadov. "Ženskam predlagamo, naj ne uporabljajo mobilnih telefonov, nosijo tesnih oblačil ali se družijo s predstavniki nasprotnega spola. Nismo nastrojeni proti ženskam, naš namen tudi ni omejiti njihovo svobodo, ampak smo že videli govoriti deklice in dečke, kako se sestajajo ob čudnih urah, kar je velikokrat privedlo do posilstva. Prepričani smo, da se predstavniki nasprotnega spola ne bi smeli sestajati, saj je to tako, kot če bi prilil bencin na ogenj," je še prepričan Om Prakaš Dhankar.

Njihova prošnja vrhovnemu sodišču je med že tako razjarjeno indijsko javnostjo sprožila nov val neodobravanja. Jeza Indijcev se je začela stopnjevati po skupinskem posilstvu 23-letne študentke, ki je pozneje zaradi hudih poškodb umrla v bolnišnici v Singapurju.

Ne spreglejte