Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
17.20

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

indeks država

Sreda, 26. 6. 2013, 17.20

1 leto, 5 mesecev

Indeks propadlih držav: Slovenija med precej uspešnimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija se je znašla med najstabilnejšimi državami sveta. Najslabše, na prvo mesto, je uvrščena Somalija, kot najstabilnejša pa se je na zadnjem mestu znašla Finska.

Na najnovejši lestvici stabilnosti držav sveta (The Failed State Index), ki jo redno objavlja ameriška neprofitna organizacija Sklad za mir (Fund for Peace), se je naša država uvrstila na 163. mesto od 178 držav. Iz tega izhaja, da je Slovenija še vedno med najstabilnejšimi državami sveta.

Najbolje se je odrezala Finska, najslabše Somalija Najbolje se je odrezala Finska, ki je pristala na zadnjem, 178. mestu "propadlih držav", pred njo pa so Švedska, Norveška in Švica. Na nehvaležnem prvem mestu se je znašla Somalija, sledijo ji Demokratična republika Kongo, Sudan in Južni Sudan.

Kot rečeno, se je Slovenija tudi letos odrezala precej dobro. Na 163. mestu se je znašla tik pred Belgijo, s tem pa se je za las izognila skupini 14 držav, ki so se znašle v "zelenem območju" lestvice. Nekaj mest za našo državo (boljše) so tako Belgija, Nemčija, Avstrija, Nizozemska in Kanada, pred nami (slabše) pa so Portugalska, Francija, Velika Britanija, ZDA in Singapur.

Od sosednjih držav boljši le Avstrijci Iz naše soseščine so se na 147. mestu znašli Italijani, na 141. mestu Madžari, na 135. mestu pa Hrvatje.

Omenjeni indeks pri ocenjevanju posamezne države med drugim ocenjuje demografske kazalce in pritiske, težave z begunci, pogostost pojava maščevalnih skupin, stopnjo revščine, legitimnost oblasti, neenakomernost gospodarskega razvoja, slabšanje storitev javnih ustanov, delovanje organov pregona, pojavnost elit in delovanje zunanjih dejavnikov.

Tako imenovani indeks propadlih držav pri omenjeni organizaciji izluščijo na podlagi pokazateljev tveganja, ki temeljijo na tisočih straneh poročil in člankov, ki jih v ta namen analizirajo s posebnimi računalniškimi programi, so med drugim zapisali na spletni strani organizacije.

Ne spreglejte