SiolNET. Novice Svet
5,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Incident v srbskem parlamentu, Vučić znorel #video

5,73

termometer

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na današnjem izrednem zasedanju srbskega parlamenta o Kosovu poslancem prvič predstavil predlog EU o normalizaciji odnosov s Prištino, sprejetje katerega mednarodna skupnost pričakuje do pomladi. Osredotočil se je na točke, ki so za Beograd sporne in kjer v primeru nasprotovanja Srbiji grozijo posledice. Med žolčno razpravo v parlamentu je tudi zavrela kri. 

Po Vučićevih besedah je za Beograd najhujša četrta točka predloga, ki pravi, da "Srbija ne bo nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah". To bi pomenilo zeleno luč za sprejem Kosova v ZN, Nato, EU, Svet Evrope in druge pomembne večnacionalne forume. Beograd je namreč že večkrat poudaril, da je članstvo Prištine v Združenih narodih nesprejemljivo, saj bi to pomenilo, čeprav posredno, priznanje neodvisnosti Kosova.

Izpostavil je, da je več točk predloga EU, ki so ga podprle tudi ZDA, za Srbijo težavnih ali celo nesprejemljivih, vendar so mednarodni pogajalci zagrozili, da bi se lahko ustavile tuje naložbe in pristopna pogajanja z EU, ki potekajo od leta 2014. "Srbiji je v interesu, da ostane na evropski poti," je dodal.

Vučić Novice Vučić o predlogu EU za umiritev odnosov s Prištino: Predaja ne pride v poštev

"Borimo se za mir"

Vučić je poslancem dejal, da ne more razkriti celotne vsebine predloga, osredotočiti pa se je želel na tiste njegove točke, ki predvidevajo negativne posledice za Srbijo v primeru zavrnitve. Zatrdil je sicer, da niso ničesar podpisali ali parafirali in da se bodo pogovori nadaljevali. Potrdil pa je, da je točno 90 odstotkov tistega, kar so do zdaj o vsebini predloga poročali mediji.

Glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin na Kosovu je dejal, da je dogovorjena uresničitev te zaveze iz bruseljskega sporazuma iz leta 2013, vendar je Priština ne želi uresničiti. "Skupnost občin ne more biti model nevladne organizacije, mora biti tisto, kar je bilo podpisano v Bruslju," je dejal. Napovedal je, da se pred tem Srbi ne bodo vrnili v kosovske institucije. Izrazil je zaskrbljenost, da se bo Priština znova hotela pogajati, da bi zmanjšali pristojnosti skupnosti, kar bo velika težava.

Vztrajanje pri vzpostavitvi skupnosti srbskih občin mora biti pravni in fizični okvir, je poudaril Vučić. "Za razliko od tistih, ki vzklikajo parole, sem dal jasno vedeti, da se je Srbija pripravljena pogovarjati tudi o najslabših predlogih, saj nima pravice ponoviti izkušnje iz preteklosti," je dodal. "Borimo se za mir in zagotovitev varnosti Srbov na Kosovu, ker bi v nasprotnem primeru oni bili prvi, ki bi trpeli," je dodal.

Zatrdil je še, da je njegovo vodilo v pogajalskem procesu spoštovanje srbske ustave ter zavezanost zagotavljanju miru in stabilnosti na Kosovu za vsako ceno.

Planet 18 Planet TV Odšli smo na Kosovo, kjer so razmere še vedno napete #video

Vučić: Predaja ne pride v poštev

Na koncu skoraj triurnega govora je dejal, da "predaja ne pride v poštev" in da ve, kaj bo storil, saj bo vedno na strani Srbije. Temu je sledil glasen aplavz koalicijskih poslancev v 250-članski skupščini, v kateri ima njegova Srbska napredna stranka (SNS) s koalicijskimi partnerji 159 poslancev. Poslanci desničarskega dela opozicije pa so na plakatih Vučića obtoževali, da je izdal Kosovo, in zapisali "Ne kapitulaciji".

Izredno sejo parlamenta so sklicali zaradi obravnave poročila o procesu pogajanj Beograda s Prištino o normalizaciji odnosov, ki poteka pod okriljem EU. Sejo je s predstavitvijo poročila, ki ga je sicer vložila vlada, odprl Vučić, zdaj pa že nekaj ur poteka razprava, ki je po poročanju lokalnih medijev precej žolčna, zgodil se je tudi incident.

Aleksandar Vučić Novice Vučić: Brez tega Srbiji grozijo hude posledice #video

"Izdaja!"

Incident se je zgodil, ko so poslanici opozicijskih strank, kot so desničarski Dveri, konservativna Demokratska stranka Srbije ter skrajno nacionalistične stranke Zapriseženci (Zavetnici), z žvižgi ter skandiranjem "izdaja" in "ne damo Kosova" motili Vučića med govorom, ker jim niso omogočili replik, nato pa se s poslovnikom v rokah napotili proti njemu, ki je sedel za govorniškim odrom. Vučiću so v bran stopili poslanci njegove SNS, ki so se postavili pred govorniški oder. Prišlo je do prerivanja in glasnega prepira. Incident je trajal okoli 15 minut, nato se je seja nadaljevala.

Po poročanju N1 je Vučić takrat obtoževal bivše oblasti, da so leta 2001 oprostile sedanjega kosovskega premierja Albina Kurtija, ob tem pa kazal seznam 1800 osvobojenih kosovskih Albancev.

Proevropski opozicijski poslanci pa so od Vučića zahtevali, da jim omogoči seznanitev s celotnim besedilom evropskega predloga in ne le nekaterih njegovih glavnih točk, ki jih je izbral Vučić.

Pred poslopjem parlamenta se je medtem zbralo več deset ljudi, ki nasprotujejo predlogu EU. Med njimi so tudi poslanci desne opozicijske Narodne stranke, pridružilo pa se jim je tudi nekaj poslancev Dveri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin