Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2024,
18.38

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,94
Izrael Jemen morje ladja grožnje napad Hutiji

Natisni članek

Petek, 3. 5. 2024, 18.38

2 meseca, 2 tedna

Hutijevci grozijo z napadi na ladje v Sredozemskem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,94
Rdeče morje, Hutiji | Hutijevci iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. | Foto Reuters

Hutijevci iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu.

Foto: Reuters

Jemenski uporniški hutijevci so danes zagrozili, da bodo tarča njihovih napadov lahko postale tudi ladje v Sredozemskem morju, ki plujejo v izraelska pristanišča. Napade bi hutijevci izvedli le v primeru, da se Izrael odloči izvesti kopensko ofenzivo na mesto Rafa na jugu Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hutijevci iz solidarnosti s Palestinci v Gazi od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Po navedbah njihovega vodje Abdula Malika al Hutija so jemenski uporniki od novembra napadli že 107 plovil ter pri tem uporabili 606 raket in dronov.

Že zagrozili z napadi na plovila v Indijskem oceanu

Na napade hutijevcev se z lastnimi napadi in operacijami odzivajo zlasti sile ZDA in Velike Britanije. Ločeno je operacijo za zaščito ladijskega prometa v Rdečem morju februarja vzpostavila tudi EU. Jemenski uporniki so v preteklosti že zagrozili z napadi na plovila v Indijskem oceanu, danes pa tudi z napadi v Sredozemskem morju.

Izraelska sredozemska pristanišča so sicer od severnega Jemna oddaljena približno dva tisoč kilometrov. Po ocenah strokovnjakov pa arzenal hutijevcev vključuje balistične rakete z dosegom od 1.600 do 1.900 kilometrov in brezpilotne letalnike šahed-136, ki lahko dosežejo tarče na razdalji do dva tisoč kilometrov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hutiji
Novice Ameriška vojska odbila napad hutijevcev z droni
Hutiji
Novice Hutijevska raketa zadela tovorno ladjo in zahtevala najmanj dve življenji
Ladja, Rdeče morje
Novice ZDA znova napadle hutijske ladje v Rdečem morju
Ne spreglejte