Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 7. 2023,
18.35

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Natisni članek

smrt veter nevihta neurje Hrvaška

Sreda, 19. 7. 2023, 18.35

9 mesecev, 2 tedna

Hudo neurje v Zagrebu zahtevalo najmanj tri življenja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Močan nevihtni sistem, ki je prešel Slovenijo, se je okoli 16. ure razbesnel nad Zagrebom, srednjo in severno Hrvaško ter Slavonijo. Med 20-minutno nevihto so umrle najmanj tri osebe, več pa je huje poškodovanih. Intervencijske službe po celotnem mestu odpravljajo posledice obilnih padavin in močnega vetra, ki je pihal z več kot 120 kilometri na uro.

Na moška, ki sta umrla, je padlo drevo, pri čemer sta dobila hude poškodbe glave. En od njiju je bil v času padca drevesa v avtu, je sporočila hrvaška policija. Kasneje je civilna zaščita brodsko-posavske županije sporočila, da je v občini Cernik pri Novi Gradiški po navedbah reševalnih služb umrla še ena oseba, prav tako zaradi padca drevesa na vozilo, poroča hrvaški portal Index.

Huje poškodovanih je po dosedanjih podatkih nujnih služb deset oseb, več deset ljudi pa je utrpelo lažje poškodbe. V bolnišnicah je po zadnjih podatkih najmanj 50 ljudi. Končno število poškodovanih še ni znano, saj reševalci še vedno prejemajo klice na pomoč. Poškodovan je bil tudi gasilec, ki si je pri padcu poškodoval rebra.

Na fotografijah in posnetkih na spletu je videti poplavljene ulice in uničena vozila. | Foto: MUP/STA Na fotografijah in posnetkih na spletu je videti poplavljene ulice in uničena vozila. Foto: MUP/STA

Pod vodo je bilo tudi središče mesta

Neurje je nad Zagrebom začelo besneti takoj po tem, ko so padle prve kaplje dežja. V trenutku je začel pihati izjemno silovit veter, ki ga je spremljal močan naliv dežja. Veter je po zraku nosil vejevje in vse predmete, ki jih je lahko odtrgal od tal, od ograj, stolov, smetnjakov pa celo do reklamnih panojev in delov streh. Vode po obilnih padavinah so medtem začele poplavljati ceste.

Ker je neurje prišlo tako nenadoma, je mnoge prebivalce Zagreba ujelo na poti iz službe, zato je bil kaos na cestah še toliko večji. V nekaj minutah po začetku neurja so bile nekatere ceste zaradi polomljenih vej in podrtih dreves že neprevozne, otežen pa je bil tudi dostop do vhodov nekaterih objektov, med njimi vrtcev, šol in stanovanjskih zgradb.

Dvajset minut po začetku besnenja vetra so se razmere v mestu umirile. Kmalu za tem je posijalo sonce, neurje pa je za sabo pustilo grozljivo razdejanje. Ulice so bile prekrite z vejami, drevesi, prometno signalizacijo in različnimi predmeti. Dežurne službe so prejele tudi klice o podrtih telefonskih in električnih vodih.

Pod vodo je bilo tudi središče mesta. Na enega od mestnih avtobusov, ki je bil poln potnikov, je padla oglasna deska, je poročala hrvaška nacionalna televizija HRT. Zaradi padca stebla na električni vod in drugih poškodb infrastrukture ne obratuje 85 tramvajskih linij, je sporočil zagrebški župan Tomislav Tomašević. Pojasnil je še, da so na terenu vse nujne in mestne službe.

Gasilci imajo polne roke dela, saj je veter poškodoval ali odnesel številne strehe, marsikje pa promet ovirajo odlomljene veje in padla drevesa. | Foto: MUP/STA Gasilci imajo polne roke dela, saj je veter poškodoval ali odnesel številne strehe, marsikje pa promet ovirajo odlomljene veje in padla drevesa. Foto: MUP/STA

Veter poškodoval in odnesel številne strehe

Gasilci imajo že več ur polne roke dela, saj je veter poškodoval ali odnesel številne strehe, marsikje pa promet še vedno ovirajo odlomljene veje in podrta drevesa. Deli hrvaške prestolnice so ostali brez elektrike. Zaradi prevelikega števila klicev so gasilci občane takoj po neurju prek Facebooka prosili, naj jih pokličejo zgolj v primeru skrajne nuje in življenjske nevarnosti. Njihov poziv je ponovil tudi Tomašević.

Po podatkih civilne zaščite so intervencijske službe v 45 minutah prejele 700 klicev na pomoč. Gasilci so imeli več kot 200 intervencij, med njimi največ zaradi podrtih dreves, porušilo pa se je tudi deset dimnikov in številne strehe. Na fotografijah in posnetkih na spletu je videti poplavljene ulice in uničena vozila, v enem primeru pa tudi gradbeni žerjav, ki ga je prevrnil orkanski veter.

Poročila o porušenih drevesih in poškodovanih strehah ter vozilih prihajajo tudi iz Karlovca in okolice, kjer pa je neurje mestoma spremljala še uničujoča toča. Delo z odpravljanjem posledic neurja imajo tudi gasilci na severu države.

Deli hrvaške prestolnice so brez elektrike, v prometu pa vlada kaos, poročajo hrvaški mediji. | Foto: MUP/STA Deli hrvaške prestolnice so brez elektrike, v prometu pa vlada kaos, poročajo hrvaški mediji. Foto: MUP/STA

Plenković izrazil sožalje družinam umrlih

Neurje je namreč okoli 18. ure prizadelo tudi brodsko-posavsko in požeško-slavonsko županijo. Povzročilo je škodo na gospodarskih in stanovanjskih objektih ter ponekod izpad električne energije, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na Twitterju družinam umrlih izrazil sožalje, poškodovanim pa je zaželel čimprejšnje okrevanje. Napovedal je tudi, da bo vlada pomagala pri sanaciji škode, še navaja Index.

Neurje v Topolščici
Novice Šokantni podatki: v gozdovih že več kot 350 tisoč kubičnih metrov podrtega drevja
Neurje
Novice Na varno evakuirali več kot 200 ljudi, neurij s točo še ni konec
Neurje Snovik
Novice Močno neurje z orkanskim vetrom podiralo drevesa in odkrivalo strehe #video
Ne spreglejte