Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
19.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cerkev

Četrtek, 8. 12. 2011, 19.37

7 let, 12 mesecev

Hrvaški škofje kritizirali Josipovića zaradi odlikovanja novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisija hrvaške škofovske konference Iustitia et pax je zahtevala od Iva Josipovića, naj prekliče odlikovanje za prispevek boju za človekove pravice, ki ga je podelil novinarju Dragu Hedlu.

Komisija je v sporočilu za javnost poudarila, da je Drago Hedl v času jugoslovanskega "komunističnega režima in enostranskosti" zatiral pravico do svobode vere kot eno temeljnih človekovih pravic. Med drugim naj bi blaženega Alojzija Stepinca opisal kot "rablja med svetniki", v negativnem kontekstu pa je pisal tudi o blaženem Ivanu Merzu, trdi komisija.

Hedl si "nikakor ne zasluži častnega odlikovanja" "Oseba, ki je pozivala k represiji drugače mislečih in tako ogrožala življenja nedolžnih ljudi, na Hrvaškem pa je obsojena zaradi obrekovanja, si nikakor ne zasluži častnega odlikovanja," so ocenili v komisiji Iustitia et pax. Od Iva Josipovića pa so zahtevali, naj znova razmisli o svoji odločitvi.

Hedl začuden nad odzivom komisije 61-letni Hedl je nad odzivom komisije začuden glede na to, da je prispevek, v katerem omenja Stepinca, objavil pred 30 leti v Glasu Slavonije. Kot je potrdil, je takrat zapisal, da je bil Stepinec obsojen kot vojni zločinec, kar je dejstvo.

"Če je moj prispevek resnično pomenil kršitev človekovih pravic, potem pa se vrnimo še malo v zgodovino, ko je Cerkev precej resno kršila človekove pravice, ko je na grmadi zažigala ljudi, ki se niso strinjali z njo," je izjavil Hedl za tportal.hr.

Hedl večkrat kritično poročal o Cerkvi Spomnil je, da vrh Rimskokatoliške cerkve na Hrvaškem želi obračunati z njim, ker je večkrat kritično poročal o Cerkvi. Med drugim je namreč pisal o pedofilskem duhovniku, razkošju cerkvenih poslopij in gradbenih delih, ki jih je Cerkev naročila, a jih nikoli ni plačala. Posebej je omenil predsednika škofovske konference, nadškofa Marina Srakića, ki je prijatelj vojnega zločinca Branimirja Glavaša, ki ga je Hedl večkrat omenjal kot odgovornega, ko je pisal o vojnih zločinih nad civilisti med vojno v Osijeku.

Hrvaški predsednik je v sredo odlikoval Hedla z redom Stjepana Radića ob mednarodnem dnevu človekovih pravic in sicer zaradi "osebnega in profesionalnega prispevka v boju za človekove pravice, pravičnost in demokracijo ter razkrivanje resnice".

Iz Josipovićevega urada so na kratko sporočili, da nimajo komentarja na sporočilo škofovske konference in da je predsednik odpotoval v Bruselj zaradi petkovega podpisovanja pristopne pogodbe med Hrvaško in EU.

Ne spreglejte