Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2019,
15.42

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

schengen schengenska meja Hrvaška Evropska komisija

Torek, 22. 10. 2019, 15.42

4 leta, 5 mesecev

Hrvaški pozitivna ocena Evropske komisije o izpolnjevanju pogojev za schengen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Hrvaška in EU zastava | Foto STA

Foto: STA

Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za vstop v schengen, je danes sporočila Evropska komisija. Slovenija se je na "politično odločitev" komisije odzvala z obžalovanjem, v Zagrebu pa so jo označili za velik evropski uspeh. Slišati je tudi opozorila, da je treba pred morebitno širitvijo zagotoviti delovanje schengenskega območja.

državna meja
Novice Zelena luč Hrvaški za schengen, bo vstop preprečila Slovenija? #video

Pozitivno oceno Hrvaški glede izpolnjevanja tehničnih pogojev za vstop v schengen je odhajajoča komisija predsednika Jeana-Clauda Junckerja objavila po zasedanju kolegija komisarjev v obliki sporočila. V njem je države članice pozvala, naj ga "obravnavajo s ciljem integracije Hrvaške v schengensko območje".

Pogoji so izpolnjeni, a bo na vstop v schengen treba še počakati

Končno odločitev o tem, ali lahko država vstopi v schengen, sprejmejo članice EU s soglasjem. Po neuradnih napovedih zelene luči za vstop Hrvaške v schengen ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Skeptičnih naj bi bilo več članic, med njimi Slovenija, Nizozemska, Nemčija in Francija.

hrvaška meja | Foto: STA , Foto: STA , Komisija je oceno sprejela po skoraj štiriletni evalvaciji izpolnjevanja meril, je na novinarski konferenci v Strasbourgu poudaril evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos. "Danes čestitamo Hrvaški za njeno delo," je dejal in poudaril, da je zdaj na vrsti Svet, da sprejme soglasno odločitev. Hrvaška pa mora zagotoviti, da bo pogoje še naprej izpolnjevala in izvajala ukrepe, še zlasti na meji z BiH, je poudaril.

Hrvaška prizadevanja je pozdravil tudi predsednik komisije Juncker. "Verjamem, da bodo države članice storile prave korake, da Hrvaška kmalu postane polnopravna članica schengenskega območja," je poudaril. Evropska komisija po nekaterih neuradnih ocenah ni upoštevala, da Hrvaška ne izpolnjuje pogojev, ki so povezani z nezadostno kadrovsko zasedbo, nezadovoljivimi tehničnimi rešitvami in nespoštovanjem sistema Eurodac za identifikacijo migrantov z odvzemom prstnih odtisov.

Marjan šarec
Novice Šarec: Položaj v Kataloniji drugačen od slovenskega, nasilje pa je nedopustno

Šarec: Obžalujemo, da je Evropska komisija sprejela politično odločitev

Na odločitev komisije se vrstijo številni odzivi. Premier Marjan Šarec obžaluje, da je o tako pomembnem vprašanju komisija odločala tik pred zaključkom mandata in sprejela politično odločitev. Pričakuje, da bo Hrvaška v nadaljevanju izpolnila tako tehnične kot pravne pogoje za vstop v schengen, so zapisali v njegovem kabinetu.

Marjan šarec | Foto: Reuters Foto: Reuters Hrvaška mora izkazati sposobnost učinkovitega varovanja zunanje meje in s tem zagotavljanja varnosti celotne EU. Po Šarčevi oceni čakajo Hrvaško še številne aktivnosti, da bo tudi sposobna zagotoviti trajno učinkovito upravljanje zunanjih meja EU in tako v celoti izpolniti zahtevane tehnične kriterije.

Da zelena luč Evropske komisije Hrvaški še zdaleč ne pomeni vstopa države v schengen, ker gre le za vmesni korak v procesu vključevanja države v schengenski prostor, je opozoril državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin.

Pred morebitno širitvijo schengena je treba zagotoviti, da bo deloval v celoti in popolno, je opozorila evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc, ki je to stališče predstavila tudi na današnjem kolegiju komisarjev. Izpostavila je tudi dejstvo, da schengensko območje ne deluje v celoti, saj še vedno šest držav - Norveška, Švedska, Danska, Nemčija, Avstrija in Francija - ohranja nadzor na notranjih mejah.

Bodeča žica, meja, migranti
Novice Neuradno: komisija naj bi presodila, da je Hrvaška primerna za vstop v schengen

Slovenski evroposlanci so se na odločitev Bruslja odzvali različno

Večinoma obžalujejo, da je o tem odločala sedanja komisija, poslanca iz vrst SDS pa zaupata oceni. Poslanci še navajajo, da bo končno besedo pri širitvi schengena, ki je tudi v interesu Slovenije, imel Svet EU.

Andrej Plenković in Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters Foto: Reuters Hrvaški premier Andrej Plenković je pozitivno oceno komisije označil za "še en velik evropski uspeh Hrvaške". Izpostavil je, da je Hrvaška od danes bližje tistemu, kar schengen predstavlja za evropski projekt, ter ni naklonjena nobenim blokadam.

"Delali smo predano in tiho, kar je najpomembneje, dosegli smo rezultat," je dejal Plenković. Ocena je po njegovem korak naprej za Hrvaško, da bi dohitela Bolgarijo in Romunijo, ki sta v vrsti za vstop v območje schengena pred Hrvaško. Izrazil je zadovoljstvo, da Hrvaška ni dobila dodatnega mehanizma nadzora za vstop v schengen, kot je to bilo v primerih Bolgarije in Romunije.

Ni pa želel ugibati, kdaj bi Hrvaška lahko vstopila v schengen, ocenil pa je, da "ni realno", da bi se to zgodilo med hrvaškim predsedovanjem Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta.

 

Ne spreglejte