Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
15.18

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

32

Natisni članek

Marjan Šarec Evropska unija Katalonija Španija

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 15.18

4 leta, 6 mesecev

Šarec: Položaj v Kataloniji drugačen od slovenskega, nasilje pa je nedopustno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

32

Marjan šarec | Foto Reuters

Foto: Reuters

Položaj v Kataloniji glede teženj po neodvisnosti ni primerljiv z osamosvajanjem Slovenije, je v izjavi za novinarje v DZ danes dejal premier Marjan Šarec. "Ni pa tudi zaželeno in dopustno, da evropska država rešuje težave s kakršnimkoli nasiljem," je dodal. Španski premier Sanchez pa je danes prispel v Barcelono, kjer je v bolnišnici obiskal policiste, ki so bili poškodovani v tednu dni protestov. 

Katalonija
Novice Slovenka v Barceloni: vladata kaos in žalost #video

"Mi spremljamo dogajanje in upam, da se bo nasilje, ki se tam dogaja, ustavilo," je še dejal premier Marjan Šarec in dodal, da "ni dobro za EU, če se to dogaja".

Protesti izbruhnili zaradi zapornih kazni nekdanjih katalonskih voditeljev

Razmere v Kataloniji so se znova zaostrile, ko je špansko vrhovno sodišče pred tednom dni devet katalonskih voditeljev zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 obsodilo na od devet do 13 let zapora. Obsojeni so bili zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Zunanji minister Miro Cerar je prvem v odzivu na sodbo takrat poudaril, da je Španija suverena država in da je treba spoštovati suverenost njenega notranjega pravnega reda. Pozneje se je zavzel za dialog o ureditvi odnosov med vlado v Madridu in katalonsko vlado ter iskanje rešitev na miroljuben način. Zaporne kazni za deveterico je ocenil kot stroge in visoke.

Protesti Katalonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

V dneh po obsodbi so se stopnjevali protesti, ki so vrhunec dosegli v petek, ko se je na ulicah Barcelone zbralo več kot pol milijona ljudi. Marsikje so se sicer mirni protesti sprevrgli v nasilje in spopade med protestniki in policijo. Prvi so policiste obmetavali z različnimi predmeti in zažigali barikade, policija pa je odgovorila z gumijastimi naboji, gumijevkami in solzivcem. Kot so v nedeljo sporočile katalonske oblasti, je zaradi nemirov zdravstveno oskrbo minuli teden potrebovalo 579 ljudi. Štirje so oslepeli na eno oko.

Katalonska ministrica za zdravje Alba Vergesda je dejala, da je nemogoče dokazati, da se je to zgodilo zaradi gumijastih nabojev, a dodala, da je "jasno, kaj se v teh dneh dogaja". Prav tako je obsodila uporabo takšnih represivnih sredstev, saj da jih je katalonski parlament prepovedal. "Mislim, da jih ne bi smeli več uporabljati, želimo policijo 21. stoletja," je še dodala.

Sanchez obiskal poškodovane policiste

Španski premier Pedro Sanchez je medtem danes v bolnišnici v Barceloni obiskal policiste, ki so bili poškodovani v tednu dni protestov. Vendar pa se ni sešel s katalonskim predsednikom Quimom Torro, ki ga je v soboto pozval k pogajanjem za rešitev spora.

Protesti Katalonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protesti se v Kataloniji nadaljujejo tudi danes, še dodatno jih je spodbudil obisk Sancheza v Barceloni. Protestniki, ki mu med drugim očitajo zlorabo policijske sile, so ga izžvižgali pred stavbo španske policije v Barceloni in vzklikali: "Svoboda političnim zapornikom!"

Torra, ki je konec tedna oblasti v Madridu pozval k "brezpogojnim pogajanjem", je pred današnjim Sanchezovim obiskom v katalonski prestolnici izrazil željo in pripravljenost na pogovore "brez postavljanja kakršnihkoli pogojev".

Izrazil je tudi obžalovanje, da Sanchez doslej z njim ni bil pripravljen govoriti po telefonu. "Kot veste, sem vas v zadnjem tednu dvakrat poklical in obakrat niste bili pripravljeni sprejeti mojega klica. Moram poudariti, da to ni pozitiven znak za pripravljenost k dialogu," je zapisal.

Fotogalerija
1 / 9

Županja Barcelone Ada Colau pa je izjavila, da jo je danes poklical Sanchez in da ga je pozvala k dialogu s Torro. Če Torra in Sanchez nista pripravljena na pogovore, potem bi morala vsaj najti drugo pot za začetek "umirjanja konflikta", je dejala.

Katalonska vlada je v soboto po petih dneh nasilja na protestih oblasti v Madridu pozvala k "brezpogojnim pogajanjem" za rešitev spora v regiji. Z zahtevo po "brezpogojnih" pogajanjih si Torra prizadeva, da bi se lotili vprašanja novega referenduma o samoodločbi Kataloncev.

Španska vlada je sporočila, da je "vedno bila odprta za dialog v okviru spoštovanja zakona". Sanchez, ki s Torro komunicira le prek odprtih pisem, se s katalonskim predsednikom ne želi srečati, dokler slednji ne bo "odločno" obsodil nasilja, saj je menil, da so njegove izjave v zadnjih dneh preveč dvoumne.
Barcelona
Novice V nemirih v Kataloniji ta teden poškodovanih 579 ljudi #video
Ne spreglejte