Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
19.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hrvaška mediji HDZ

Četrtek, 11. 2. 2016, 19.53

8 let

Hrvaški novinarji opozarjajo Evropo na grožnje svobodi medijev na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Hrvaško novinarsko društvo (HND) opozarja, da sta svoboda izražanja in neodvisnost medijev na Hrvaškem ogroženi.

V HND opozarjajo, da nobena vlada, vključno s prejšnjo levosredinsko, ni sprejela resne medijske politike in ni zagotovila pogojev za delovanje politično neodvisnega javnega medijskega prostora, enakopravno tekmo komercialnih medijev ali dosledno izvajanje veljavnih zakonov. A kot so dodali, se je stanje dodatno poslabšalo, ko je na oblast prišla Domoljubna koalicija na čelu s HDZ.

"Ogroženi sta neodvisnost medijev in integriteta novinarjev" "Na ta način sta dolgotrajno ogroženi neodvisnost medijev in integriteta novinarjev, pa tudi pravica javnosti do pravočasnih, celovitih in poglobljenih informacij z vseh področij, pomembnih za sprejemanje kakovostnih odločitev, do katerih so državljani upravičeni in na podlagi katerih odločajo, kdo bo v njihovem imenu upravljal državo v posameznem volilnem obdobju," so zapisali v pismu, ki so ga danes poslali hrvaškim poslancem v Evropskem parlamentu, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ter mednarodnim novinarskim organizacijam.

Karamarko: Novinarji bodo morali podpirati oblasti Znani hrvaški preiskovalni novinar in predsednik HND Saša Leković je med drugim spomnil, da je predsednik HDZ Tomislav Karamarko v pogovoru za zagrebški tednik Globus že aprila lani napovedal revizionistično politiko, ko bo njegova stranka znova prišla na oblast. Spomnil je na Karamarkove izjave, da bodo državljani v svojih domovih lahko mislili, kakor želijo, a ne tudi v javnosti, in da bodo morali novinarji podpirati oblasti.

Kulturni minister razpustil strokovno komisijo za neprofitne medije Omenil je tudi izjave hrvaškega ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića (HDZ), ki je le nekaj dni po prevzemu položaja izjavil, da ima zato, ker se mora ukvarjati z mediji, zgolj težave. Minister za kulturo je po zakonu dolžan skrbeti tudi za medijsko politiko, navaja HND in dodaja, da je Hasanbegović že v prvem tednu svojega mandata razpustil strokovno komisijo za neprofitne medije.

Vodilni ljudje društva že mesece tarča žalitev in tudi groženj s smrtjo HND navaja tudi primer podpredsednika sabora iz vrst Domoljubne koalicije Ivana Tepeša (HSP AS), ki je podprl proteste proti odločitvi sveta za elektronske medije, da začasno zapre lokalno televizijo Z1 zaradi sovražnega govora.

Kot so v HND sklenili pismo, ne bodo odstopili od boja za demokratično Hrvaško, samostojne medije in svobodo izražanja, ne glede na dejstvo, da so vodilni ljudje društva že mesece tarča žalitev in tudi groženj s smrtjo, ker ne želijo odstopiti od boja za spoštovanje profesionalnih in etičnih načel ter nočejo služiti nobeni oblasti ali politični skupni.

Ne spreglejte