SiolNET. Novice Svet
0,91

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Todorić z zagrebškega letališča v pripor

0,91

termometer

Ivica Todorić
Todorić se je lani odpravil v London, potem ko je bilo jasno, da bodo sprožili prvo preiskavo proti njemu zaradi kriminala v Agrokorju. Foto: STA

Nekdanji lastnik koncerna Agrokor Ivica Todorić je v spremstvu policije na rednem poletu iz Londona prispel v Zagreb, potem ko so ga britanske oblasti izročile Hrvaški zaradi suma gospodarskega kriminala. Todorića so z letališča odpeljali v zagrebški pripor. Do izročitve prihaja leto dni po tistem, ko se je Todorić predal policiji v Londonu.

S Todorićem so bili na letalu tudi hrvaški novinarji, ki so spremljali svetovno turistično borzo v Londonu. Pred poletom je samo kratko povedal, da se dobro počuti in da ne sme dajati izjav. Todorićeva soproga je novinarjem dejala, da je njen soprog nedolžen in da ni ničesar odtujil. Potrdila je, da bo po prihodu v Zagreb šla domov, medtem ko bodo njenega soproga prepeljali v pripor.

Todorića je na zagrebškem letališču Franja Tuđmana dočakal policijski kombi, v katerem je nadaljeval pot proti preiskovalnemu priporu. V 24 urah po prihodu naj bi Todorića zaslišal preiskovalni sodnik.

Nevarnost vplivanja na priče

Zagrebški preiskovalni sodnik je določil pripor za Todorića zaradi nevarnosti vplivanja na priče med potekom preiskave. Na Hrvaškem je bilo neuradno slišati, da so medtem zaslišali skoraj vse izmed nekaj deset načrtovanih prič. Todorićevi hrvaški odvetniki so se prav tako že pritožili na odločitev o priporu, odločitev o pritožbi pa je možno pričakovati do konca tedna.

Todorić se je lani odpravil v London, potem ko je bilo jasno, da bodo sprožili prvo preiskavo proti njemu zaradi kriminala v Agrokorju. Hrvaška je potem za Todorićem objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker ga sumijo korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov.

k Novice Todorićevi oddajajo razkošne Kulmerove dvore #video

Todorić se je natanko pred letom dni predal policiji. Po plačilu varščine in ob varnostnih ukrepih je bil izpuščen, da se je branil s prostosti do odločitve o izročitvi. Po več letošnjih obravnavah je višje sodišče v Londonu konec oktobra potrdilo prvostopenjsko odločitev o izročitvi 67-letnika. Todorićevi obrambi ni uspelo dokazati, da so na Hrvaškem sprožili politično motiviran postopek proti nekoč najmočnejšemu hrvaškemu podjetniku.

Po odločitvi o izročitvi je Todorić novinarjem povedal, da je razočaran nad odločitvijo sodišča, a je dejal, da bo nadaljeval "svoj boj za resnico". Meni, da ni razloga, da bi bil na Hrvaškem obsojen.

Sumijo, da so si nakazali milijonske zneske

Hrvaško tožilstvo želi Todorića zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly osumilo, da so iz blagajne Agrokorja na zasebne račune nakazali milijonske zneske. Tako naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju prek podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov).

Todoriću so blokirali premoženje na Hrvaškem, v Kanadi, na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji, ki je ocenjeno na 64,4 milijona evrov.

Vroče - Ivica Todorić Posel danes Ivico Todorića bodo izročili Hrvaški Ivica Todorić Novice Ivica Todorić o svojem elitnem življenju: Živim skromno #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin