Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
11. 2. 2014,
11.11

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alojzij Stepinac NDH papež Frančišek svetnik ustaši

Torek, 11. 2. 2014, 11.11

1 leto, 4 mesece

Hrvaški kardinal in podpornik ustaškega režima bo kmalu svetnik

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vatikan je uradno potrdil, da bo hrvaški kardinal in podpornik ustaškega režima Alojzij Stepinac v kratkem razglašen za svetnika. Zdravnikom je uspelo dokazati čudežno ozdravljenje bolnika.

Kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, je na sinočnji maši ob 54. obletnici smrti hrvaškega kardinala Alojzija Stepinca v rimski cerkvi sv. Jeronima napovedal, da bo papež Frančišek blaženega Alojzija Stepinca kmalu razglasil za svetnika. Zdravniška komisija je namreč potrdila čudežno ozdravljenje, za katerega je bil zaslužen Stepinac. To je tudi zadnji pogoj za pridobitev svetniškega sija.

Svetnik že do konca leta Po pričakovanjih bo papež Frančišek že v kratkem objavil datum razglasitve Stepinca, svetnik pa naj bi postal do konca leta. Pred tem se morajo vatikanski kardinali strinjati z vso dokumentacijo, ki jo je uspelo zbrati kongregaciji, in jo predložiti papežu Frančišku. Ta bo nato izdal datum razglasitve novega svetnika v Rimskokatoliški cerkvi.

27. aprila naj bi v Rimu za svetnika razglasili tudi papeža Janeza Pavla II., kjer pričakujejo prihod več milijonov vernikov z vsega sveta.

Podprl ustanovitev NDH in podpiral ustaški režim Zagrebški naškof Alojzij Stepinac je ob prihodu Nemcev v Zagreb 10. aprila 1941 podprl ustanovitev Neodvisne države Hrvaške (NDH), podpiral je ustaški režim in se leta 1945 boril za njegov obstoj, piše srbski tabloid Kurir.

Prav tako so po pisanju Kurirja po drugi svetovni vojni na sedežu zagrebške nadškofije našli ustaško dokumentacijo in zlato, ki so ga ustaši pokradli Srbom in Židom.

Stepinac je bil zaradi sodelovanja z okupatorjem in ustaši obsojen na 16 let zaporne kazni, a je bil leta 1951 spuščen v hišni pripor v svojo domačo vas Krašić. Tu je leta 1952 v znak podpore Vatikana prejel naziv kardinala in 10. februarja 1960 zaradi redke bolezni tudi umrl.

Papež Janez Pavel II. ga je za blaženega razglasil leta 1998 Hrvaški sabor je 14. februarja 1992 izdal deklaracijo o obsodbi političnega procesa in same sodbe kardinala Stepinca. V njej je zapisano, da je bil na montiranem sodnem procesu neupravičeno obsojen. Obtožbe o njegovi zastrupitvi jim ni uspelo dokazati.

Papež Janez Pavel II. je pred 400 tisoč romarji v hrvaškem romarskem središču v Mariji Bistrici leta 1998 kardinala Stepinca razglasil za blaženega.

Ne spreglejte