Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
17.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Duhovnik kazen

Četrtek, 28. 9. 2017, 17.27

6 let, 6 mesecev

Hrvaškemu duhovniku za posilstvo mladoletnika družbeno koristno delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Cerkev | Foto STA

Foto: STA

Sodišče v Osijeku je danes hrvaškega katoliškega duhovnika obsodilo na leto dni zapora zaradi posilstva 15-letnika v cerkvenih prostorih leta 2002, a je kazen zamenjalo za 730 ur družbeno koristnega dela. Žrtev danes 42-letnega duhovnika je presenečena nad kaznijo in je napovedala pritožbo.

Sodišče je na prvi stopnji ugotovilo, da je duhovnik v noči na 6. januar leta 2002 izkoristil "nezadosten emocionalni razvoj fanta" ter njegovo "duhovno in psihično odvisnost od duhovnika".

Potem ko je mladoletniku ponudil pivo, je za njim šel v kopalnico in ga spolno nadlegoval. Nato je fanta odpeljal na posteljo v sosednjo sobo in ga posilil, poroča danes Glas Slavonije. Osiješki časnik dodaja, da je duhovnik pričakal fanta v kopalnem plašču, med gledanjem nogometne tekme na televiziji pa je zahteval, naj ga zmasira.

Po posilstvu je duhovnik fantu povedal, da bodo za to vedeli samo onadva in Bog, je preiskovalcem povedala žrtev. Fant je zaradi posilstva skušal narediti samomor. Potrdil je, da ga je duhovnik kot ministranta spolno nadlegoval že pred posilstvom, kadar sta bila sama.

Obsojeni 42-letni duhovnik je zanikal kaznivo dejanje. Na sodišču je trdil, da je zavrnil fanta, ki naj bi ga poljubil. Sodišče njegovim izjavam ni verjelo.

Kaznovani duhovnik ni želel odgovarjati na sodišču

Komercialna televizija Nova TV se je po sodbi pogovarjala z žrtvijo, ki je povedala, da se "počuti grozno" in je "razočarana nad pravosodnim sistemom", ker je kazen premila. Fant je napovedal pritožbo, pričakuje pa tudi javno opravičilo duhovnika in katoliške cerkve. Kot je pojasnil, so za zločin vedeli vsi v nadškofiji, a naj bi takratni nadškof Marin Srakić ukazal, da je o njem treba molčati. Nova TV je še poročala, da fant po posilstvu ne more živeti brez zdravil.

Nova TV se je pogovarjala tudi s kaznovanim duhovnikom, a ni želel odgovarjati na konkretna vprašanja, češ da je vse povedal na sodišču.

Kot so še poročali hrvaški mediji, so duhovnika po posilstvu večkrat premestili v druge župnije.

V Zadru moškemu 40 let zapora za incest, pedofilijo in posilstvo

Zadrsko sodišče je obsodilo 51-letnega moškega na 40 let zapora zaradi incesta, pedofilije in posilstva. Obsojeni Zadrčan je 16 let posiljeval svojo hčerko, s katero sta dobila otroka. Moški je fizično in psihično zlorabljal tudi soprogo in ostalih pet otrok. Pristojne službe so bile medtem gluhe za pozive na pomoč njegovih žrtev.

Sodišče je ugotovilo, da je 51-letnik spolno zlorabil svojo hčerko več kot 1500-krat med njenim 12. in 28. letom. V tem obdobju je hčerka rodila otroka, dvakrat je splavila, enkrat pa skušala narediti samomor.

Ne spreglejte