Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 10. 2018,
11.48

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

Sebastian Kurz Avstrija migracije

Sreda, 31. 10. 2018, 11.48

5 let, 5 mesecev

Hrvaška vztraja pri okrepljenem nadzoru na mejnem prehodu Maljevac

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Maljevac | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaško notranje ministrstvo je danes potrdilo, da bodo okrepljene policijske enote "do nadaljnjega" ostale na mednarodnem mejnem prehodu Maljevac z Bosno in Hercegovino, potem ko so v torek zvečer prehod odprli za ves promet. Zaprt je bil od 24. oktobra zaradi poskusa migrantov, da bi mimo policistov vstopili na Hrvaško.

Mejni prehod Maljevac so odprli, potem ko je policija unsko-sanskega kantona v BiH v Veliko Kladušo v torek z avtobusi prepeljala približno 200 migrantov, ki so jih prejšnji teden ob poskusu vstopa na Hrvaško ustavili pri prehodu. Migrante so odpeljali iz improviziranega šotorskega naselja ob mejnem prehodu in jih začasno namestili v proizvodne prostore podjetja Miral v Veliki Kladuši.

Hrvaška policija je potrdila, da bodo razveljavili ukrepe omejenega gibanja na območju Maljevca ter da bodo odstranili varnostne ograje, ki so jih postavili prejšnji teden, da bi ustavili poskus vstopa skupine migrantov na Hrvaško.

Odprli so ga v torek

Mejni prehod so odprli za ves promet v torek ob 18. uri, ko so objavili tudi, da bodo okrepljene policijske enote na mejnem prehodu Maljevac navzoče nedoločen čas. Hrvaška policija je prejšnji teden okrepila mejno policijo s približno 50 pripadniki posebnih policijskih enot.

Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela dodatne ukrepe za postavljanje ovir na cestnih povezavah ob meji z BiH, s čimer želi preprečiti nezakonite prehode čez mejo zunaj mejnih prehodov, izboljšati nadzor meje in preprečiti vse oblike tihotapljenja.

Hrvaška, obala, morje | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Vsak dan srečujejo skupine migrantov

Gre za dopolnitev odločitve hrvaške vlade iz leta 2014, ki je bila uveljavljena tudi ob meji s Srbijo. Z današnjim sklepom bodo ukrepe izvajali še na 13 novih lokacijah na meji z BiH. Ob cestah bodo namestili ustrezne ovire, kot so betonski bloki ali prekopi, ki bodo onemogočali prehod vozil.

Hrvaški mediji danes poročajo, da prebivalci Hrvaške na območju Plitviških jezer, približno 50 kilometrov južno od prehoda Maljevac, vsak dan srečujejo skupine migrantov.

Trdijo, da se je val migrantov na tem območju začel lani ter da so migrante prej srečevali večinoma v nočnih urah, medtem ko je migrante v zadnjem času možno videti ob prometnicah in naseljih tudi čez dan, danes navaja zagrebški časnik 24 sata.

Avstrijska vlada se umika iz dogovora ZN o migracijah

Avstrijska vlada je danes sporočila, da ne bo podpisala dogovora Združenih narodov o migracijah. Bojijo se namreč, da bi se zaradi dogovora zabrisala meja med zakonitimi in nezakonitimi migracijami. Dogovor, katerega cilj je izboljšati položaj migrantov, bodo članice ZN predvidoma podpisale decembra na meddržavni konferenci v Maroku.
Ne spreglejte