Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
12.08

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

zaposlitev obrambno ministrstvo vojska Hrvaška

Sreda, 29. 11. 2023, 12.08

5 mesecev

Hrvaška vojska in obrambno ministrstvo v resnih težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
hrvaška vojska hrvaški vojaki | Po poročilu za leto 2022 je služenje prostovoljnega vojaškega roka lani končalo samo 433 ljudi, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. | Foto STA

Po poročilu za leto 2022 je služenje prostovoljnega vojaškega roka lani končalo samo 433 ljudi, kar je najmanj v zadnjih 15 letih.

Foto: STA

Hrvaška vojska in hrvaško ministrstvo za obrambo se spopadata z vse večjim pomanjkanjem kadra, kar je pred kratkim izpostavil tudi novi obrambni minister Ivan Anušić. Vse manj je tudi zanimanja za prostovoljno služenje vojaškega roka, število prostovoljcev pa je najmanjše v zadnjih 15 let.

"Trend je takšen, da upada zanimanje za služenje, tako prostovoljno kot vsako drugo služenje v Hrvaški vojski," je izjavil Anušić pretekli teden ob odpravi hrvaških vojakov na Natovo misijo na Kosovu (Kfor).

Minister je poudaril, da Hrvaška mora krepiti varnost, ta pa se krepi skozi kakovostno Hrvaško vojsko. Za motivacijo in rekrutiranje novih vojakov so po njegovi oceni ključne materialne pravice, zato se bo, kot je napovedal, osebno zavzel za povečanje teh pravic za vsakega vojaka in častnika. 

Zanimanja vedno manj 

Kako slabo je stanje v Hrvaški vojski, po včerajšnjem pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list najbolje kaže podatek iz zadnjega letnega poročila o obrambi. Po poročilu za leto 2022 je služenje prostovoljnega vojaškega roka lani končalo samo 433 ljudi, kar je najmanj v zadnjih 15 letih.

Jutarnji list pri tem navaja še podatek, da je vse manj zanimanja tudi za delo v oboroženih silah. Po navedbah časnika je za prekinitev pogodbe zaradi zaposlitve v civilnem sektorju zaprosilo več kot 200 ljudi, med katerimi mnogi delajo v deficitarnih poklicih.

Težav z delovno silo nimajo samo v vojski, ampak tudi na ministrstvu za obrambo. Po neuradnih informacijah, ki jih navaja Jutarnji list, se tam s 1. januarjem prihodnje leto namerava upokojiti 300 zaposlenih.

Na hrvaškem obrambnem ministrstvu je bilo lani ob koncu leta zaposlenih 1.872 uslužbencev, med 300 zaposlenimi, ki se nameravajo upokojiti, pa so večinoma osebe iz deficitarnih poklicev in uslužbenci, ki delajo na različnih projektih, še piše STA.

Aleksander Čeferin
Novice Slobodna Dalmacija: Aleksander Čeferin na Hvaru gradi luksuzno vilo
prehlad kašelj gripa bolezen vročina virus
Novice To se v 40 letih na Hrvaškem še ni zgodilo
Mandarine
Novice V mandarinah iz doline Neretve znova odkrili nedovoljeni pesticid
Sneg Dugopolje
Novice Okolico Splita pobelil prvi sneg #foto
Ne spreglejte