Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 10. 2017,
17.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Mercator Agrokor Ivica Todorić

Sobota, 21. 10. 2017, 17.24

6 let, 6 mesecev

Hrvaška razpisala tiralico za Ivico Todorićem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Vroče - Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu je razpisalo tiralico za dolgoletnim šefom koncerna Agrokor Ivico Todorićem, potem ko je županijsko sodišče v sredo zanj odredilo pripor. Todorić naj bi bil v Londonu. 

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović v današnjem pogovoru z novinarji še pred objavo tiralice novinarjem ni želel odgovoriti, ali ima policija informacije o tem, kje je Ivica Todorić.

Povedal je le, da hrvaške inštitucije delajo v skladu s hrvaško in evropsko zakonodajo, ter da je mednarodna in evropska praksa jasna, ko gre za objavo tiralice.

Omenimo, da Todorićeve fotografije za zdaj ni na straneh Interpola niti na straneh hrvaških oblasti, kjer so razpisane tiralice.


Preberite še:

Po hrvaškem tajkunu bo v Sloveniji kraljeval srbski

Agrokor: vse se je vedelo, a načrtno spregledalo


Odtujil 130 milijonov evrov?

Ivica Todorić in njegova sinova Ante ter Ivan Todorić so bili skupaj še z 12 osumljenimi v ponedeljek tarča policijskih preiskav zaradi suma oškodovanja Agrokorja. Organi pregona 15 osumljenim očitajo zlorabo zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanje uradnih dokumentov ter kršitev obveznosti vodenja trgovskih in poslovnih knjig.

Todorića kot  prvoosumljenega bremenijo očitki odtujitve najmanj 130 milijonov evrov iz koncerna. Sodišče je "zaplombiralo" razkošni dvorec v Kulmerovih dvorih pod Sljemenom, katerega solastnik je Todorić. V uredništvu Siol.net smo pridobili dokumente, ki dokazujejo, da so gre za 55 tisoč kvadratov nepremičnin.

Pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče

Vseh 12 osumljencev, razen trojice članov družine Todorić, so policisti v ponedeljek pridržali, a so jih nato v sredo izpustili, saj je preiskovalni sodnik zavrnil zahtevo tožilstva za odreditev pripora za vseh 15 osumljencev. 

Sodnik je zahtevi tožilstva sledil le v primeru Ivice Todorića, za katerega je zaradi nevarnosti vplivanja na priče odredil 30-dnevni preiskovalni pripor. Če se do jutri ne vrne na Hrvaško, bodo za njim izdali mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje, poročajo hrvaški mediji. Po nekaterih informacijah naj bi tiralico izdali že danes.

Tožilstvo se je na odločitev sodišča, da 14 osumljenih izpusti na prostost, pritožilo. Odločitev o pritožbi naj bi bila znana prihodnji teden.

Video: Kako je policija v ponedeljek preiskala Todorićevo hišo

Todorićev sin se je vrnil

Kot smo poročali, se je na Hrvaško včeraj vrnil Todorićev sin Ante, ki se je od ponedeljka zadrževal v Londonu. Novinarjem je povedal, da je pred preiskovalnim sodnikom zanikal vse obtožbe tožilstva. Na vprašanje, kje sta njegov oče ter mlajši brat Ivan, pa ni želel odgovoriti.

Ne spreglejte