Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 10. 2017,
10.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Natisni članek

Mercator Ivica Todorić Agrokor

Petek, 20. 10. 2017, 10.34

6 let, 6 mesecev

Hrvaški tožilci Todoriću odvzeli luksuzno vilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

1

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Hrvaško državno tožilstvo je v okviru preiskave proti lastniku koncerna Agrokor Ivici Todoriću zamrznilo njegov razkošni dvorec v Kulmerovih dvorih pod Sljemenom. V uredništvu Siol.net smo pridobili dokumente, ki dokazujejo, da so tožilci padlemu hrvaškemu tajkunu do konca postopka odvzeli za 55 tisoč kvadratov nepremičnin, katerih solastnik je.

Hrvaško državno tožilstvo je padlemu hrvaškemu tajkunu in lastniku Agrokorja Ivici Todoriću glede na dokumente, ki smo jih pridobili v uredništvu, blokiralo za 55 tisoč kvadratov metrov nepremičnin, med drugim tudi del luksuzne vile pod hrvaškim Sljemenom.

Zasegli več nepremičnin po Hrvaški

Tožilci naj bi s tem želeli preprečiti odtujitev ali obremenitev nepremičnine, katere solastnik je. Kakor je razvidno iz dokumentacije, se blokada premoženja ne naša na samo del, ampak na vse nepremičnine v solastništvu Todorića.

Med drugim naj bi mu do konca postopka začasno odvzeli tudi nepremičnine zunaj Zagreba, natančneje v krajih Kloštar Ivanić, Čazma in Kutina.

Družina Todorić se vse od aprila trudi, da bi svoje premoženje prepisala na druge osebe. Omenjeni Todorićev dvorec je že prepisan na očeta in Todorićeve otroke.

Fotogalerija
1 / 3

Starejši sin se je vrnil na Hrvaško, Ivica Todorić ne

Sin lastnika koncerna Agrokor Ivice Todorića Ante Todorić se je sicer ponoči z osebnim avtomobilom vrnil na Hrvaško in so ga danes že zaslišali na zagrebškem pravobranilstvu. Njegov oče se za zdaj ni zglasil v preiskovalnem priporu, grozi mu mednarodna tiralica.

Ante Todorić se je danes vrnil na Hrvaško, kjer je bila zoper njega in 14 drugih osumljenih v začetku tedna podana ovadba zaradi suma zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanja uradnih dokumentov ter kršitve obveznosti vodenja trgovskih in poslovnih knjig. V skladu s sredino odločitvijo preiskovalnega sodnika se bo Todorić lahko branil s prostosti.

Hrvaško mejo je prečkal v osebnem avtomobilu. Zadnje dni naj bi bil v Londonu, kjer je pred mesecem in pol prijavil svoje bivališče. Od tam naj bi ponoči priletel na eno od letališč v bližini, poroča vecernji.hr. 

Okrog 10. ure se je že zglasil na zagrebškem pravobranilstvu, kjer so ga zaslišali.

Hrvaški mediji domnevajo, da sta Ivan in Ivica Todorić v Londonu, odkod je prispel tudi Ante Todorić. | Foto: STA , Hrvaški mediji domnevajo, da sta Ivan in Ivica Todorić v Londonu, odkod je prispel tudi Ante Todorić. Foto: STA ,

Sin Todorića: Zanikam vse

Po preiskovalnem sodniku se je Ante Todorić napotil v družinsko vilo, bolj znano kot Kulmerjevi dvori, kjer je novinarjem povedal, da je "izpolnil obljubo ter je prišel na Hrvaško".

"Zanikal sem vse, česar me bremenijo. Preiskava poteka. Nimam komentarjev," je izjavil Todorić, ki ni želel odgovoriti na vprašanje, kje je njegov oče.

Tiralica za Ivico Todorićem?

Med 15 ovadenimi sta tudi njegov oče Ivica Todorić in brat Ivan, ki sta v tujini od ponedeljkovih policijskih preiskav, o katerih se je že pred tem nekaj časa špekuliralo v medijih. Tudi Ivica Todorić naj bi bil po nekaterih podatkih v Londonu.

Vseh 12 osumljencev, razen trojice članov družine Todorić, so policisti v ponedeljek pridržali, a so jih nato v sredo izpustili, saj je preiskovalni sodnik zavrnil zahtevo tožilstva za odreditev pripora za vseh 15 osumljencev. 

Sodnik je zahtevi tožilstva sledil le v primeru Ivice Todorića, za katerega je zaradi nevarnosti vplivanja na priče odredil 30-dnevni preiskovalni pripor. Če se do jutri ne vrne na Hrvaško, bodo za njim izdali mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje, poročajo hrvaški mediji. Po nekaterih informacijah naj bi tiralico izdali že danes.

Odstop od sodne prakse

Na Hrvaškem je odločitev sodišča, da se preostali branijo s prostosti, sprožila odzive presenečenja med strokovnjaki in negodovanje javnosti. Odvetnik enega od osumljencev Ivana Crnjca Ljubo Pavasović Visković je za N1 dejal, da je odločitev sodišča v nasprotju z dozdajšnjo sodno prakso. 

Video: Kako je policija v ponedeljek preiskala Todorićevo hišo

Osumljeni nekdanje širše vodstvo Agrokorja in revizorji

Med osumljenimi so nekdanji član uprave koncerna in član nadzornega odbora Mercatorja Damir Kuštrak, ki je tudi edini iz nekdanje uprave koncerna, ki se je obdržal kot svetovalec izrednemu pooblaščencu hrvaške vlade za Agrokor Anteju Ramljaku.

V prvi skupini sta bila tudi nekdanja članica uprave Agrokorja Piruška Canjuga ter predsednik uprave podjetja Jamnica Mislav Galić. Preostali osumljenci iz nekdanjega vodstva koncerna so Ivica CrnjacLjerka PuljićHrvoje BalentAlojzije PandžićMarijan AlagušićTomislav Lučić in Ivica Sertić ter Olivia Discordio in Sanja Hrstić iz revizorskega podjetja Baker Tilly, ki je pripravljalo domnevno sporna revizorska poročila za Agrokor.

Ne spreglejte