Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
7.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor Ivo Josipović Hrvaška obisk

Četrtek, 9. 5. 2013, 7.23

8 let

"Hrvaška in Slovenija sta usmerjeni ena k drugi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednika Hrvaške in Slovenije Ivo Josipović in Borut Pahor sta podpisala deklaracijo, s katero sta se zavezala h krepitvi prijateljskih odnosov med državama in narodoma.

Gre za zavezo o krepitvi prijateljskih odnosov med državama in narodoma na vseh področjih družbenega in političnega življenja. Dotaknila sta se tudi reševanja spora o Ljubljanski banki in gospodarskega sodelovanja.

"Državi imata skupno prihodnost v EU" V izjavi po srečanju predsednikov je Josipović poudaril, da je Pahorjev obisk uokviril reševanje vseh odprtih vprašanj med državama, krepitev gospodarskega sodelovanja in skupno prihodnost v Evropski uniji. "Nedvomno sta Hrvaška in Slovenija tako politično kot gospodarsko usmerjeni ena k drugi," je poudaril.

Kot je dejal, imata državi "skupno prihodnost v EU" in v tej prihodnosti tudi določene skupne interese. V okviru regije je Josipović ob tem kot zanimivo izpostavil Jadransko-jonsko pobudo, v kateri bosta imeli Slovenija in Hrvaška "pomembne interese". Spomnil je tudi, da Ljubljana in Zagreb podpirata članstvo vseh držav regije v EU.

Slovenski predsednik Pahor je izpostavil, da sta državi po dveh desetletjih reševanja težkih odprtih vprašanj vendarle prišli do rešitev in sta iz običajnega sosedstva prešli v dobro sosedstvo in v prijateljske odnose. "Bili so veliki premiki v zadnjih letih," je menil.

"Atmosfera iskrenega prijateljstva" "Moj obisk ne mineva le v znamenju dobrega sosedstva, ki je posledica urejanja težkih vprašanj, ki so dve desetletji bremenila odnose med državama in narodoma, ampak tudi v atmosferi iskrenega prijateljstva in kontekstu skupne evropske prihodnosti," je še dejal Pahor. Spomnil je, da je njegov tokratni obisk prvi uradni obisk kakega slovenskega predsednika v Zagrebu od leta 2009.

"Pogovarjala sva se tudi o nadaljevanju urejanja problema Ljubljanske banke in ugotovila sva, da lahko pozoveva obe vladi, naj ga čim prej dokončno uredita," je glede spora o LB dejal Pahor. Kot je dodal, Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška izpolnila obveznosti iz memoranduma, podpisanega marca na Mokricah.

Slovenske novinarje je zanimalo, ali Hrvaška sploh spoštuje omenjeni memorandum, glede na to, da se nadaljujejo tožbe proti slovenskim bankam pred hrvaškimi sodišči, ki so bile sicer ovira ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe v slovenskem parlamentu.

"Hrvaška priznava sporazum in ravna v skladu s tem. Obe vladi intenzivno delata na tem," je odgovoril Josipović. Pojasnil je, da sta ju zunanja ministra obeh držav Vesna Pusić in Karl Erjavec danes obvestila, da se bosta osredotočila na posredovanje Banke za mednarodne poravnave v Baslu v sporu, kot to določa memorandumom.

Pahor izpostavil odpiranje slovenskega poslovnega prostora za tuje naložbe Slovenski predsednik je ocenil, da je posledica urejanja odnosov med državama in ustvarjanja prijateljskega ozračja tudi večji obseg slovenskih investicij na Hrvaškem v minulem letu.

Na novinarsko vprašanje, kje predsednika vidita rešitev svojih držav iz globoke gospodarske krize, je Pahor spomnil na prioritetna cilja slovenske vlade - uravnoteženje javnih financ in spodbujanje gospodarske rasti - ter izpostavil privatizacijo oziroma bistveno večje odpiranje slovenskega poslovnega prostora za tuje naložbe. To lahko pomeni tudi boljše možnosti za hrvaške naložbe v Sloveniji, če bodo tako ocenili hrvaški poslovneži, je dejal.

"Ta kriza je globalna in globoka, sicer pa sva s predsednikom odkrito povedala, da je za vrsto težav kriva sama politika in da jih deloma sama politika v obeh državah lahko reši," je še poudaril slovenski predsednik.

Pahor: Imamo omejen čas, ko se moramo dokazati "Pričakujem in si želim, da se v Sloveniji odločitve, ki so zelo pomembne, zlasti tiste, ki zahtevajo dvotretjinsko večino, ne bi odlagale, ampak da bi jih bila slovenska politika sposobna čim prej sprejeti in prevzeti zanje odgovornost," je še dejal.

"Kot predsednik ocenjujem, da imamo omejen čas, ko se moramo dokazati, da smo sposobni sprejemati odločitve. Potem bo tudi bistveno olajšano delo Evropske komisije, ki bo ocenjevala napore slovenske vlade in države, da se sami izkopljemo iz krize," je sklenil.

Josipović pa je poudaril, da bosta državi morali sprejeti koncept "pametnega gospodarstva" in izkoristiti skupne prednosti, zlasti pri skupnih nastopih na tretjih trgih.

Ne spreglejte