Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 3. 2015,
19.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška Ivica Todorić Emil Tedeschi

Nedelja, 29. 3. 2015, 19.17

7 let, 12 mesecev

Hrvaška ima tri milijarderje in 101 milijonarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na letošnjem seznamu najbogatejših hrvaških delničarjev, ki ga je izdelal ameriški poslovni časnik Forbes, najdemo lastnika Agrokorja Ivico Todorića in lastnika skupine Atlantic Emila Tedeschija.

Na lestvici najbogatejših delničarjev najdemo tri milijarderje in 101 milijonarja, če bogastvo najpremožnejših v sosednji državi izrazimo v njihovi nacionalni valuti – kuni.

Na prvem mestu stari znanec Slovenije Na prvem mestu lestvice je Slovencem dobro poznani lastnik Agrokorja Ivica Todorić. Borzna vrednost podjetij v sestavi Agrokorja (to so Belje, Jamnica, Ledo, PIK Vinkovci, Tisak, Vupik, Zvijezda in Žitnjak) znaša 3,379 milijarde kun (444,6 milijona evrov), piše Jutarnji list. Je pa premoženje najbogatejšega Hrvata še večje, opozarjajo v Jutarnjem listu, saj trgovska veriga Konzum ni na borzi, zato je pri Forbsu niso upoštevali.

Na drugem mestu najdemo družino Lukšić, njihovo premoženje je ocenjeno na 2,142 milijarde kun (281,8 milijona evrov). Po lanskem prevzemu podjetja Istraturist Umag so postali največja turistična družba na Hrvaškem. Za družino Lukšič pa se je uvrstil hrvaški poslovnež, ki ima v lasti skupino Atlantic Emil Tedeschi. Njegovo premoženje je ocenjeno na 1,533 milijarde kun (201,7 milijona evrov).

Milijarderjem pa na lestvici sledijo milijonarji: francoska družina Besnier, ki je lastnica hrvaške mlečne industrije Dukat, članice francoske skupine Lactalis. Vrednost njihovih delnic je 843,2 milijona kun (111 milijonov evrov). Nato sta na seznamu vodilna moža rovinjske tobačno-turistične-zavarovalniške skupine Adris Ante Vlahović in Plinio Cuccurin s 755,2 milijona kun (99,3 milijona evrov) oziroma 478 milijonov kun (62,8 milijona evrov). Na desetem mestu je njihov kolega Branko Zec, ki ima 227,8 milijona kun (29,9 milijona evrov).

Deset najbogatejših ima v lasti 92 odstotkov kapitala Deset najbogatejših Hrvatov ima v lasti kar 92 odstotkov kapitala, ki je izražen na borzi, še piše Jutarnji list. Največ hrvaških bogatašev živi v Zagrebu, na seznamu je tudi 15 imen, ki tako kot Lukšićevi ali Besnierjevi prihajajo iz tujine.

Ne spreglejte