Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2011,
9.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška sodišče

Torek, 2. 8. 2011, 9.13

7 let, 12 mesecev

Hrvaška generala Gotovina in Markač vložila pritožbi na haaškem sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odvetniki hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača so vložili pritožbo na prvostopenjsko odločitev Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije.

Sodišče je 15. aprila Gotovino obsodilo na 24 let, Markača pa na 18 let zapora zaradi vojnih zločinov proti srbskim civilistom leta 1995. Kot je potrdil Markačev odvetnik Goran Mikuličić, so pritožbe poslali po elektronski pošti. Rok za pritožbe v primeru Gotovine in Markača je potekel v ponedeljek opolnoči, nakar ima haaško tožilstvo 40 dni časa za odgovor.

Zanikajo vse sklepe razpravnega sveta sodišča

Odvetniki generalov zanikajo vse sklepe razpravnega sveta haaškega sodišča, na podlagi katerih je bila sprejeta nepravnomočna razsodba in za katere menijo, da so napačni. Zahtevali so, da svet za pritožbe zaradi tega oprosti Gotovino in Markača.

Sodišče je namreč oprostilo tretjega hrvaškega generala Ivana Čermaka, ki so mu sodili zaradi vojnih zločinov med in po operaciji hrvaške vojske Nevihta na območju Knina avgusta 1995.

Okvirno so razkrili osnovne točke v pritožbah

Odvetniki so napovedali, da bodo o pritožbah kaj več povedali potem, ko bodo pritožbe v rokah haaških sodnikov. Sicer pa so okvirno razkrili osnovne točke v pritožbah.

Obramba Gotovine je ocenila, da je sodišče sprejelo sklepe o odgovornosti njihovega klienta za obstoj združenega zločinskega načrta in pregon srbskega prebivalstva med Nevihto izvedlo iz neselektivnega obstreljevanja Knina, ki so ga hrvaški vojaki izvedli s 65 topniškimi granatami.

Poleg tega zahtevajo kot nov dokaz zapisnik s seje srbskega vrhovnega vojaškega sveta iz časa Nevihte, na kateri so potrdili, da je srbsko prebivalstvo zapustilo območje na podlagi odločitve svojih voditeljev in ne zaradi topniških napadov hrvaške vojske.

Tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić je v ponedeljek zvečer na hrvaški televiziji ocenila, da bo minilo najmanj leto dni, preden bo haaško sodišče lahko obravnavalo pritožbo. Hrvaški mediji napovedujejo, da bo pravnomočna odločitev o Gotovini in Markaču objavljena konec leta 2012.

Ne spreglejte