Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francois Hollande Evropa

Torek, 5. 2. 2013, 16.08

8 let

Hollande zavrnil idejo Evrope "a la carte"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropske poslance je na zasedanju v Strasbourgu nagovoril francoski predsednik Francois Hollande, spregovoril je tudi o svoji viziji Evrope, ki pa ni v skladu z vizijo Davida Camerona.

Francoski predsednik Francois Hollande je v svojem govoru je po pričakovanjih posvaril pred "brezmejnim" varčevanjem, se zavzel za večjo evropsko integracijo ter zatrdil, da so stališča Francije in parlamenta glede večletnega proračuna EU podobna. Pred evropskim parlamentom pa je tudi zavrnil idejo Evrope "a la carte" in ob tem okrcal britanskega premiera Davida Camerona, ki je pretekli mesec napovedal referendum o članstvu v Evropski uniji (EU), če njegova konservativna stranka zmaga na naslednjih splošnih volitvah.

Hollandova vizija: diferencirana Evropo Hollande je tudi zavrnil idejo Evrope dveh hitrosti in namesto tega predlagal "diferencirano" Evropo – v kateri države, ki tako želijo, na nekaterih področjih naredijo korak naprej in okrepijo sodelovanje, kot se je na primer nedavno zgodilo pri davku na finančne transakcije. Evropa po njegovih besedah ne more biti "le trg, le proračun, le valuta", kot tudi ne more biti "le zbirka držav, ki hodijo do unije po to, kar koristi njim in samo njim". "Evropa je najprej in predvsem politična volja," je poudaril.

Zaskrbljenost zaradi visokega tečaja evra Po Hollandovih besedah je večji del dolžniške krize za območjem evra. "Grožnja, s katero smo zdaj soočeni, ni več nezaupanje trgov, ampak ljudi," je poudaril socialistični predsednik, ki v primerjavi s svojim predhodnikom Nicolasom Sarkozyjem in nemško kanclerko Angelo Merkel daje večji poudarek spodbujanju gospodarske rasti, in posvaril pred "brezmejnim" varčevanjem.

Obenem je Hollande izrazil zaskrbljenost zaradi trenutno zelo visokega tečaja evra in poudaril, da menjalni tečaji ne smejo ogroziti gospodarskega okrevanja. Zavzel se je za oblikovanje valutne politike območja z evrom, saj ne smemo dopustiti, da je skupna evropska valuta izpostavljena "iracionalnim gibanjem" in zgolj diktatu trgov.

Te izjave je mogoče razumeti v kontekstu naraščajoče zaskrbljenosti zaradi t. i. tečajne vojne v svetu, v kateri države s pomočjo svojih centralnih bank manipulirajo tečaje svojih valut navzdol in tako pomagajo svojim izvoznikom.

Dopušča varčevanje, vendar le do določene mere V svojem prvem govoru v Evropskem parlamentu se Hollande ni mogel izogniti trenutno najbolj vroči temi v EU, pogajanjem o finančnem okviru EU za obdobje 2014‒2020. Zatrdil je, da so stališča Francije in Evropskega parlamenta podobna. Evropski poslanci sicer grozijo, da proračuna ne bodo potrdili, če bodo države članice vztrajale pri njegovem pretiranem krčenju.

Hollande dopušča varčevanje do določene mere, a kot je poudaril, to ne sme prizadeti skupnih evropskih politik, kot sta kohezijska in skupna kmetijska politika. Vztrajati je treba tudi pri paktu za rast ter zaščititi "najbolj revne med revnimi" in zagotoviti nova delovna mesta, posebej za mlade. Evropski svet in parlament morata doseči "razumen" kompromis, je dejal.

Ne spreglejte