Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
24. 10. 2013,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Venezuela Hugo Chavez

Četrtek, 24. 10. 2013, 11.51

8 let

Gverilci varuhi Chavezove revolucije

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za varovalca ideološke zapuščine pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki ga je uradno nasledil njegov izbranec Nicolas Maduro, se je razglasilo revolucionarno gibanje Tupamaro.

Alberto Carias je vodja venezuelskega gibanja Tupamaro, oborožene milice, ki ima danes en sam cilj: nadaljevati dediščino pokojnega socialističnega predsednika Huga Chaveza. Novinarka avstrijskega Profila je obiskala njihov štab.

Carias pravi, da se je boril na številnih frontah. V najmanj osmih državah je na črnem seznamu preiskovalcev. V svoji prvi akciji je izvedel napad na cerkev: "Bomba je eksplodirala precej prezgodaj in v zrak sem šel skupaj s svetimi kipi. K zavesti sem prišel v kleti tajne službe. Bil sem deležen svojega prvega mučenja: elektrošoki na modih in glavi, prste na rokah in nogah so mi razbili s kladivom," se spominja.

Neuspešna prva akcija Tedaj, septembra 1972, je bil star 12 let. Rojen je bil v predelu Caracasa, ki se zaradi svoje lokacije imenuje Pokopališče. Venezuelsko glavno mesto je razdeljeno na tiste, ki imajo, in tiste, ki nimajo. Prebivalci mesta z različnih koncev družbene lestvice so ločeni tudi po smrti: bogataši so pokopani na vzhodu, reveži na zahodu mesta.

Pokopališče je bilo nekoč predel, kjer je živel srednji razred, danes meji na enega od številnih slumov šestmilijonskega mesta, ki se razprostira od visokih hribov do obale Karibskega morja. Večina slumov je v višjih, gorskih predelih. Cariasova mati je bila ob prihodu sina na svet brez denarja. Njegov oče je emigriral v Miami. Odraščal je pri babici v hiši s stenami iz kartona. "Obdan z bedo. Kmalu sem spoznal, kaj pomenita beda in družbena neenakost."

Ljubitelj Beatlesov in revolucionar S šestimi leti je bil vedno med prvimi trgovci na trgu, nato je čistil avtomobile in grobove, da je zaslužil denar za najbolj osnovna živila. Ljubitelj Beatlesov je sanjal o svoji rock skupini in se pri 12 letih pridružil Rdeči zastavi, gverilskemu gibanju, ki se je v 80. in 90. letih 20. stoletja borilo proti neoliberalni vladni politiki v Venezueli.

Leta 1982 je zapustil Rdečo zastavo in z 20 somišljeniki ustanovil revolucionarno gibanje Tupac Amaru. Tupac Amaru II. je bil zadnji inkovski perujski kralj, ki se je v 16. stoletju neuspešno boril proti španskim osvajalcem in bil slavljen kot revolucionarni borec. Iz revolucionarnega gibanja z marksistično-maoistično ideologijo so se razvili Tupamarosi, ki se borijo proti buržoaziji, policiji in imperialističnim ZDA. Z orožjem so prevzeli nadzor nad deli, iz katerih se je država povsem umaknila.

Levica s Chavezom dobila zagon Vpliv Tupamarosov verjetno nikoli ne bi prerasel meja slumov, če ne bi na politično sceno leta 1998 na predsedniških volitvah stopil moški, ki je vso državo postavil na glavo – Hugo Chavez. Oficir, ki je želel postati profesionalni igralec bejzbola, je bil na oblasti 14 let, do smrti marca letos. Nedolgo pred tem je bil spet izvoljen za predsednika.

Chavez je na novo napisal ustavo, konj na venezuelski zastavi ni več gledal v desno, ampak v levo, razpustil je parlament in postavil novega. V rokah je imel ključna mesta, nacionaliziral je naftno industrijo, z denarjem od nafte pa financiral svojo bolivarsko revolucijo. Demoniziral je opozicijo in ZDA. Govoril je o revoluciji in socializmu 21. stoletja. Levica v Latinski Ameriki je z njim dobila nov zagon in samozavest.

Zaprisežen chavist Njegov izbranec, predsednik Nicolas Maduro, se skuša predstavljati kot legitimni naslednik in nadaljuje Chavezove socialne programe. Chavezovi nasledniki pa so tudi do zob oboroženi bojevniki v slumih, ki že dolgo niso pod nadzorom vlade. Tupamarosi so se pod Chavezom močno utrdili. Koliko članov ima gibanje Tupamaro, Carias ne želi razkriti: "Vojaška skrivnost." O razliki med Chavezom in njegovim uradnim naslednikom pravi le: "Sem chavist."

Skrbijo za red "Tu smo, da to, kar je začel Chavez, nadaljujemo in v skrajnem primeru branimo tudi z orožjem," o poslanstvu gibanja Tupamaro pravi njegov vodja. Chavez je pokopan v okrožju 23. januar, kjer je bila nekoč vojaška akademija in je dom Tupamarosov. Policija redko vstopi v slum, ki deluje po svojih pravilih, če pa že, je do zob oborožena. Slum sicer velja za relativno varnega in mirnega. Tupamarosi skrbno varujejo vsako ulico, pregnali so preprodajalce drog, posiljevalce, morilce in tatove. Vedno, za vsak primer, so pripravljeni na boj, čeprav se zavedajo, da je malo verjetno, da jih bo kdo napadel.

Ne spreglejte