Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
18.28

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

5

Natisni članek

Juan Guaido Venezuela Nicolas Maduro aretacija

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 18.28

5 let, 1 mesec

Guaido se je vrnil v Venezuelo, Maduro ne izključuje aretacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

5

Juan Guaido | ZDA so sporočile, da se bodo takoj odzvale na vse grožnje ali nasilje, ki bi bilo uperjeno proti Juanu Guaidoju. | Foto Reuters

ZDA so sporočile, da se bodo takoj odzvale na vse grožnje ali nasilje, ki bi bilo uperjeno proti Juanu Guaidoju.

Foto: Reuters

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je prispel na letališče v venezuelski prestolnici Caracas. Na osrednjem trgu v prestolnici ga je pozdravilo več tisoč podpornikov. ZDA so ob tem sporočile, da se bodo hitro odzvale na vse grožnje ali nasilje, uperjeno proti Guaidoju.

"Nadaljevali bomo na ulicah, mobilizacija se nadaljuje," je ob prihodu v domovino, ki ga je v živo prenašala televizija, množici podpornikov dejal Juan Guaido. Več tisoč navdušenih privržencev na trgu na vzhodu Caracasa je nato pozval k nadaljevanju protesta proti režimu predsednika Nicolasa Madura.

"Vlada ne more ustaviti ljudi na ulicah," je dejal Guaido in podpornike v soboto pozval k novim demonstracijam po vsej državi. "Ne bomo počivali, dokler ne bomo dosegli svobode," je dodal samooklicani predsednik Venezuele.

Juan Guaido
Novice EU opozarja Caracas pred aretacijo Guaidoja

ZDA sporočile, da se bodo hitro odzvale na vse grožnje ali nasilje

ZDA so ob njegovi vrnitvi v domovino posvarile, da se bodo hitro odzvale na vse grožnje ali nasilje, uperjeno proti Guaidoju. Podpredsednik ZDA Mike Pence je prek Twitterja sporočil, da je varna vrnitev Guaidoja v domovino za ZDA zelo pomembna. "Svet opazuje, začasnemu predsedniku Guaidoju je treba dovoliti, da se varno vrne v Venezuelo," je zapisal Pence.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bi Juana Guaidoja ob prihodu v domovino lahko aretirali. | Foto: Reuters Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bi Juana Guaidoja ob prihodu v domovino lahko aretirali. Foto: Reuters

Venezuelsko vrhovno sodišče je Guaidoju januarja prepovedalo potovanje v tujino, ker se proti njemu nadaljuje preiskava zaradi domnevnega kršenja ustavnega reda. Predsedniku parlamenta in vodji opozicije je 22. februarja kljub temu uspelo priti v sosednjo Kolumbijo, kjer je poskušal voditi akcijo dostave humanitarne pomoči Venezueli.

Nato se je v Bogoti udeležil srečanja držav skupine iz Lime ter obiskal več držav v iskanju podpore. Med drugim je Guaido obiskal Brazilijo, Argentino, Paragvaj in Ekvador. V soboto je v Ekvadorju znova napovedal vrnitev v domovino.

Nicolas Maduro
Novice Guaido in Pence bosta stopnjevala pritisk na Madura

Maduro: Guaidoja bi lahko aretirali

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je dejal, da bi lahko Guaidoja ob vrnitvi v domovino aretirali. "Ne more kar prihajati in odhajati. Moral se bo soočiti z roko pravice in pravosodje mu je prepovedalo, da zapusti državo," je v torek poudaril Maduro.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v nedeljo posvarila, da bi kakršnikoli ukrepi, ki bi lahko ogrozili svobodo, varnost ali osebno integriteto Guaidoja, pomenili veliko naraščanje napetosti in bi naleteli na odločno obsodbo mednarodne skupnosti.

Ne spreglejte