Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija mediji stavka

Petek, 14. 6. 2013, 12.18

8 let

Grški novinarji nadaljujejo stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grški novinarji nadaljujejo stavko, ki naj bi po napovedih trajala do začetka naslednjega tedna. Z njo izkazujejo solidarnost z okoli 2500 novinarskimi kolegi javne radiotelevizije ERT.

Omenjeno televizijsko postajo se je vlada nedavno, zaradi varčevalnih ukrepov, sicer odločila zapreti.

Novinarji, ki delajo za televizije, radie, tiskane in spletne medije naj bi stavkali do zgodnjih jutranjih ur torka naslednji teden. Iz stavke so izključeni zgolj mediji, ki prenašajo signal ERT in prikazujejo program, ki ga v znak kljubovanja vladni odločitvi še vedno ustvarjajo novinarji ERT.

EBU ponovno vklopila predvajanje programa Evropska radiotelevizijska zveza (EBU) je sicer v četrtek ponovno vklopila predvajanje ERT. Kot so pojasnili, ji je uspelo povezati 24-urni prenos programa novinarjev ERT z naročniki satelitske televizije v Grčiji, pa tudi drugo po Evropi, Aziji in Oceaniji.

Odločitev EBU je še en izziv za grškega premiera Antonisa Samarasa, ki se je za zaprtje ERT odločil v okviru varčevalnih ukrepov države. Radiotelevizijo je obtožil "prekomernega zapravljanja in pomanjkanja transparentnosti". Predsednik EBU Jean-Claude Philippot naj bi se s Samarasom o tem pogovarjal v Atenah.

Odločitvi sta nasprotovali tudi obe koalicijski partnerici Samarasa - socialistični Pasok in Demokratska leva stranka. Predsedniki strank naj bi o tem vprašanju razpravljali v ponedeljek.

Ponovno naj bi jo sicer zagnali konec avgusta Grška vlada je ukinitev javne radiotelevizije napovedala v torek. Ponovno naj bi jo zagnali konec avgusta s samo še približno 1200 zaposlenimi.

Odločitev je sprejela potem, ko je v ponedeljek trojka mednarodnih posojilodajalcev - Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) in Mednarodni denarni sklad (IMF) - od Grčije zahtevala, naj odpusti več tisoč javnih uslužbencev.

Ne spreglejte