Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
27. 7. 2018,
13.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

5

Natisni članek

varčevanje požar Grčija

Petek, 27. 7. 2018, 13.53

5 let, 9 mesecev

Grška katastrofa desetletja posledica varčevalnih ukrepov

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

5

Grčija, požar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Požari, ki so Grčijo pretresli v zadnjih dneh in zahtevali več žrtev kot do zdaj najhujši požari na Peloponezu, so velika naravna katastrofa, na katero so mnogi opozarjali že vrsto let. Škoda bi bila lahko precej manjša, če bi se oblasti ustrezno odzvale in predvsem če ne bi toliko klestile gasilskega proračuna.

Požari v grški pokrajini Atika so zahtevali 83 življenj, več kot sto je bilo poškodovanih, 60 ljudi še vedno okreva v bolnišnici, od tega 11 na intenzivni negi. Številne še pogrešajo, med njimi devetletni dvojčici.

V obalnem letovišču Mati, od katerega je ostalo le še pogorišče, je potekala prava grozljivka, ljudje so se reševali s skokom v morje, a za mnoge je bila pot do vode predolga in jim ni uspelo uiti ognjenim zubljem. Drugi so za vedno ostali v svojih avtomobilih, s katerimi so želeli zbežati pred požarom, ki se je z močnim vetrom širil z neverjetno hitrostjo.

Požar je najbolj prizadel vas Mati ob morju. | Foto: Reuters Požar je najbolj prizadel vas Mati ob morju. Foto: Reuters

Strokovnjaki: Katatrofo bi lahko preprečili

Grške oblasti s premierjem Aleksisom Ciprasom na čelu se izgovarjajo na podnebne spremembe, ekstremno sušno vreme in veter, ki so povzročili katastrofo.

Strokovnjaki za naravne nesreče in gozdove na drugi strani opozarjajo, da bi se katastrofo desetletja dalo preprečiti ali vsaj omejiti.

Katastrofa je bila neizbežna. Naselje Mati je stalo neposredno med starimi, visokimi in divjimi borovci, ki so bili odlično gorivo za požar, je za AFP dejal strokovnjak za gozdove Nikos Bokaris.

Opozoril je tudi, da je bilo naselje sredi gozda zgrajeno neorganizirano in prenatrpano, brez evakuacijskega načrta in s slabimi cestnimi povezavami.

Grčija, požar
Novice Grčija: smrtonosni požari so bili podtaknjeni

Da bi z dobrim evakuacijskim načrtom lahko preprečili najhujše, je opozorila tudi strokovnjakinja za okolje Christina Theohari. Kot je dejala, so na to oblasti že večkrat opozarjali, a vedno naleteli na gluha ušesa, poroča AFP.

Do slabega odziva oblasti, ki niso pravočasno izdale opozorila pred evakuacijo, je bil kritičen specialist za naravne nesreče Kostas Synolaki. Omenil je tudi pomanjkanje uporabe tehnologije, s katero se da takšne požare nadzorovati ter predvideti, kako in kam se bodo širili.

Gasilski proračun oklestili za sto milijonov evrov

Kritiki opozarjajo, da so za katastrofo krivi tudi varčevalni ukrepi, uvedeni v grški dolžniški krizi leta 2010, ki so popolnoma zanemarili državne službe za ukrepanje ob nesrečah.

Sredstva, namenjena gasilcem, so se v letnem proračunu v zadnjem desetletju skrčila za sto milijonov evrov: s 452 milijonov leta 2009 na 354 milijonov lani.

Grčija, požar
Novice So bili požari v Atenah posledica pretrgane električne napeljave?

Premalo gasilcev, slabo izkušeni in slabo plačani

Grški gasilci so že leto dni po sprejetju varčevalnih ukrepov opozarjali na slabšanje razmer. Ameriški spletni medij Business Insider je že leta 2010 pisal, da varčevalni ukrepi na področju zaščite pred požari lahko pripeljejo do tragedije.

Gasilci so že takrat opozarjali na vedno slabšo opremo, številni izkušeni, starejši gasilci so zapustili službo, zmanjševalo se je število protipožarnih letal, plače gasilcev pa so se zaradi varčevanja že takrat znižale za od 150 do 300 evrov.

Grški gasilci so že pred leti opozarjali na nevzdržne razmere. | Foto: Reuters Grški gasilci so že pred leti opozarjali na nevzdržne razmere. Foto: Reuters

Že pred osmimi leti so opozarjali, da bo v pripravljenosti na boj s požari vedno manj gasilcev, ki bodo slabo izkušeni, a bodo za manj plačila delali več.

Za piko na i je kljub okrevanju gospodarstva grška vlada lani sprejela nadaljnje krčenje sredstev ministrstvu za varnost državljanov, v katerem so poleg policistov tudi gasilci. S tem ukrepom so gasilci izgubili še 34 milijonov evrov.

Grčija, požar
Novice Grčija: požari pod nadzorom, številni še pogrešani #foto #video
Ne spreglejte