SiolNET. Novice Svet
7,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grožnja vaščanom: Če se ne izselite do 1. oktobra, pridemo po vas

7,83

termometer

Han al Ahmar
Vaščani so že zatrdili, da kljub pozivu oblasti vasi ne bodo zapustili. Foto: Google Zemljevidi

Izraelske oblasti so prebivalce beduinske vasi na okupiranem Zahodnem bregu pozvale, naj do 1. oktobra sami porušijo svoje domove in izpraznijo vas Han al Ahmar, ali pa bodo vas namesto njih porušile same. Okoli 200 prebivalcev je zatrdilo, da vasi ne nameravajo zapustiti.

Izraelsko vrhovno sodišče je v začetku meseca prižgalo zeleno luč porušenju palestinske beduinske vasi, ki je dobila simbolni pomen v luči izraelske okupacije in naseljevanja Zahodnega brega.

Vas Han al Ahmar, v kateri živi okoli 200 beduinov, leži vzhodno od Jeruzalema, blizu judovskih naselbin. Izraelske oblasti jo nameravajo porušiti, ker je bila postavljena nezakonito.

Kje leži vas Han al Ahmar:

Aktivisti poudarjajo, da prebivalci niso imeli druge možnosti kot graditi brez izraelskega dovoljenja, saj judovska država Palestincem ta izdaja le redko. Vas namreč stoji v strateško pomembni coni E1, ki Zahodni breg deli na južno in severno polovico. Pri tem opozarjajo, da bo uničenje vasi omogočilo širjenje judovskih naselbin in razdelitev Zahodnega brega na dva dela.

Oblasti so prebivalce vasi k odstranitvi bivališč pozvale z letaki, ki so jih danes razdelili po vasi. Na njih sporočajo, da imajo do konca meseca čas, da sami porušijo svoje domove. Oblasti pri tem ne navajajo, kaj se bo zgodilo v primeru, če prebivalci to zavrnejo.

Šola v vasi Han al Ahmar Šola v vasi Han al Ahmar Foto: Wikimedia Commons

Ti so medtem že zatrdili, da kljub pozivu vasi ne bodo zapustili. "Nihče ne bo odšel. Morali nas bodo izgnati s silo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik vaščanov Eid Abu Hamis.

Napovedano rušenje vasi je vzbudilo tudi pozornost mednarodne skupnosti. Nasprotovanje so mu izrekli evropske države, Združeni narodi in nevladne organizacije.

Palestinski begunci Novice ZDA ne bodo več financirale agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem skulpture Trendi Kaj se zgodi s predmeti, potopljenimi v Mrtvo morje #foto Palestina Novice ZDA nameravajo zapreti palestinsko misijo v Washingtonu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin