Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2018,
9.11

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

8

Natisni članek

ZDA Palestina Donald Trump begunec

Sobota, 1. 9. 2018, 9.11

5 let, 7 mesecev

ZDA ne bodo več financirale agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

8

Palestinski begunci | UNRWA palestinskim beguncem in Palestincem, ki živijo pod izraelsko okupacijo, pomaga že od leta 1950. | Foto Reuters

UNRWA palestinskim beguncem in Palestincem, ki živijo pod izraelsko okupacijo, pomaga že od leta 1950.

Foto: Reuters

ZDA ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki skrbi za pet milijonov palestinskih beguncev. Odločitev so sprejeli v času, ko želi administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa doseči, da Združeni narodi (ZN) spremenijo opredelitev, kdo je palestinski begunec.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa meni, da je agencija ZN nepopravljivo polna napak. Washington agenciji očita, da "v nedogled širi skupnost tistih, ki so upravičeni do pomoči, kar je nevzdržno in zaradi česar je v krizi že leta".

Palestina protest
Novice ZDA ukinile več kot 200 milijonov dolarjev pomoči Palestincem

Izrael podprl odločitev Trumpove administracije

Izrael je pričakovano pozdravil odločitev ZDA. Državi skoraj 70 let stari agenciji ZN oporekata vztrajanje pri stališču, da so mnogi Palestinci begunci s pravico do vrnitve na svoje domove, s katerih so pobegnili ali bili pregnani med vojno leta 1948, ki ji je sledila ustanovitev Izraela.

Neimenovani predstavnik urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je ob tem "utrditev begunskega statusa Palestincev" označil za enega od problemov, ki ohranjajo bližnjevzhodni konflikt. Podprl je napoved Washingtona, da bo skušal najti način, da odločitev ne bo prizadela "nedolžnih Palestincev".

Ameriški predsednik Donald Trump želi doseči, da Združeni narodi spremenijo opredelitev, kdo je palestinski begunec.  | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump želi doseči, da Združeni narodi spremenijo opredelitev, kdo je palestinski begunec. Foto: Reuters

Predstavniki Palestine kritični do poteze ZDA

Palestinski veleposlanik v ZDA Hosam Zomlot je ljudi v Trumpovi administraciji medtem obtožil, da so "zanikali svoje zaveze in odgovornosti do agencije", ki je bila ustanovljena z resolucijo Generalne skupščine ZN leta 1949.

"S prevzemom najskrajnejše izraelske retorike o vseh vprašanjih, vključno z vprašanjem pravic več kot petih milijonov palestinskih beguncev, je ameriška administracija izgubila status mirovnega posrednika in škodi ne samo že tako vnetljivi situaciji, ampak tudi možnostim za mir v prihodnosti," je dejal Zomlot.

Predstavnik UNRWA Chris Gunnes je v vrsti tvitov izrazil globoko obžalovanje in presenečenje nad odločitvijo Washingtona, ki je obnovil dogovor o financiranju decembra lani. Zavrnil je oceno, da so "šole, zdravstveni centri in programi za nujno pomoč" nepopravljivo polni napak.

Spomnil je, da gre dokazljivo za enega najuspešnejših procesov človeškega razvoja na Bližnjem vzhodu, in napovedal okrepitev prizadevanj za pridobitev zadostnih sredstev.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da agencija za pomoč palestinskim beguncem uživa njegovo polno zaupanje. | Foto: Reuters Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da agencija za pomoč palestinskim beguncem uživa njegovo polno zaupanje. Foto: Reuters

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je poudaril, da "agencija uživa njegovo polno zaupanje", ter pozval druge države, naj ji pomagajo zapolniti nastalo finančno luknjo, da bo lahko še naprej zagotavljala pomoč življenjskega pomena.

Agencija namreč opozarja, da bo letos težko zagotovila pomoč palestinskim beguncem, če ne bo pridobila manjkajočih 200 milijonov dolarjev. Nemčija, zalivske in druge države so že napovedale, da bodo agenciji namenile več sredstev, a ni jasno, ali bo to dovolj.

Novice ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

Trump meni, da ZDA ne dobijo dovolj spoštovanja

UNRWA Palestincem, ki so pod izraelsko okupacijo, in palestinskim beguncem brez lastnih sredstev zagotavlja zdravstvo, šolstvo in nujno pomoč za preživetje že od leta 1950. ZDA so njena največja posamična donatorka, saj prispevajo okoli 30 odstotkov vseh sredstev.

Lani so ZDA agenciji namenile 355 milijonov ameriških dolarjev oziroma 305 milijonov evrov donacij, Trumpova administracija pa ji je ob zahtevi reform letos namenila samo 60 milijonov dolarjev.

ZDA so odločitev o zmanjšanju sredstev za letošnje leto sprejele januarja, ko se je Trump na Twitterju pritoževal, da ZDA ne dobijo dovolj spoštovanja, čeprav so največja donatorka omenjeni agenciji.

Trumpov tvit je sledil odločitvi večine članic Generalne skupščine ZN, da podprejo resolucijo proti Trumpovemu priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, kar je v nasprotju s temeljem bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj in resolucijami ZN.

EU pozvala ZDA k premisleku o odločitvi

Evropska unija je danes pozvala Združene države Amerike, naj znova premislijo o "obžalovanja vredni odločitvi", da ustavijo financiranje agencije UNRWA.

EU je izpostavila pomen kontinuirane mednarodne podpore tej agenciji ZN, ki vodi šole za več sto tisoč palestinskih otrok na palestinskih ozemljih, v Jordaniji, Libanonu in Siriji.

Izpostavili so, da odločitev ZDA, da ne bo več del teh mednarodnih in večstranskih naporov, pušča pomembno luknjo.

V sporočilu so izrazili upanje, da lahko ZDA znova premislijo o odločitvi, saj so vedno imele ključno vlogo v vseh prizadevanjih za dosego miru na Bližnjem vzhodu. Dodali so, da si bo EU še naprej z ZDA ter drugimi regionalnimi in mednarodnimi partnerji prizadevala za dosego tega skupnega cilja.

Evropska unija, ki je največja kolektivna donatorka agencije, je še dodala, da bo v pogovorih z mednarodnimi partnerji pred zasedanjem Generalne skupščine ZN ta mesec skušala ugotoviti, "kako zagotoviti trajno, kontinuirano in učinkovito pomoč Palestincem, vključno prek UNRWA".

Ne spreglejte