Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
11. 6. 2024,
15.59

Osveženo pred

6 dni, 23 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,94

Natisni članek

propaganda Vojna v Ukrajini Ukrajina Rusija

Torek, 11. 6. 2024, 15.59

6 dni, 23 ur

Grozljiva napaka vojaka v Rusiji ujeta na kamero, zadelo tudi snemalca #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,94

Snemalna ekipa drugega najbolj gledanega televizijskega kanala v Rusiji, Rusija-1, je bila prisotna pri prikazu demontaže protipehotnih min v Šebekinu v ruski regiji Belgorod, kraju v neposredni bližini meje med Rusijo in Ukrajino. Eden od vojakov, ki jih je spremljala snemalna ekipa, je pri tem po nesreči aktiviral eno od min, ki je hudo poškodovala njega, še najmanj dva druga vojaka in tudi snemalca ruske televizije. Ruski propagandisti so za potek dogodkov obtožili Ukrajino. 

Incident v kraju Šebekino, ki je od ruske meje z Ukrajino oddaljen le okrog sedem kilometrov, se je po poročanju več virov, med drugim neodvisnega Moscow Times in lokalnih oblasti (vir), zgodil v ponedeljek.

Eksplozija protipehotne mine, ki jo je, potem ko se ji je preveč približal kljub predhodnemu opozorilu, da ta vrsta mine zazna gibanje že na razdalji nekaj metrov, sprožil eden od prisotnih ruskih vojakov, je poškodovala štiri osebe, ob sprožitelju orožja še dva vojaka in snemalca televizije Rusija-1 Jaroslava Borisova.

Poškodovanemu snemalcu televizijskega kanala Rusija-1 so globoke rane, ki jih je povzročil šrapnel, za prvo silo zakrpali tudi z uporabo lepilnega traku. | Foto: posnetek zaslona Poškodovanemu snemalcu televizijskega kanala Rusija-1 so globoke rane, ki jih je povzročil šrapnel, za prvo silo zakrpali tudi z uporabo lepilnega traku. Foto: posnetek zaslona

Snemalec je bil po navedbah lokalnih oblasti zelo hudo poškodovan, saj je zaradi šrapnela utrpel več globokih ran na trupu in ramenih. 

Videoposnetek dogodka, ki prikazuje tudi rokovanje z eno od deaktiviranih min:

Trdijo, da so krivi Ukrajinci, toda eksplodirala je ruska mina. Ukrajina je medtem podpisnica konvencije, ki prepoveduje uporabo protipehotnih min.

Nekateri ruski medijski delavci so odgovornost za eksplozijo protipehotne mine pripisali Ukrajini (vir), saj naj bi ta protipehotne mine na Šebekino in okolico spustila s padali. 

Več uporabnikov je na spletu sicer opozorilo, da je mina, ki jo je propagandistom televizije Rusija-1 pokazal ruski bombni tehnik, v resnici sicer ruska protipehotna mina POM-3, ki je opremljena s seizmičnim senzorjem za zaznavanje gibanja v bližini. 

Prav s padali so protipehotne mine POM-3 na območje v bližini Harkova že prvi mesec po invaziji Ukrajine spuščali Rusi:

Fotografija ruske protipehotne mine POM-3, ki so jo v bližini Harkova le nekaj več kot mesec dni po začetku vojne odkrili ukrajinski bombni tehniki.  | Foto: Združenje bombnih tehnikov Ukrajine Fotografija ruske protipehotne mine POM-3, ki so jo v bližini Harkova le nekaj več kot mesec dni po začetku vojne odkrili ukrajinski bombni tehniki. Foto: Združenje bombnih tehnikov Ukrajine

Uporaba protipehotnih min je v skladu z Ottawsko konvencijo iz leta 1997 prepovedana. Rusija v nasprotju z Ukrajino sicer ni med 164 državami, ki so ratificirale konvencijo, prav tako med njimi ni nekaterih drugih velesil, kot so ZDA, Kitajska in Indija. 

Preberite tudi:

Finski vojak
Novice Finski general razkril: V Ukrajini preizkušamo najsodobnejša orožja
Ukrajina, vojaki
Novice Rusija v Banjaluki odprla diplomatsko predstavništvo
Marija Voroncova, Putinova hči
Novice Putinovi domnevni hčerki na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu
Ruski tank
Novice Soočenje ruskega tanka in ukrajinskega drona: bilo je brez usmiljenja #video
Ne spreglejte