Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
12. 1. 2018,
10.44

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Evropska unija produktivnost stavka Grčija

Petek, 12. 1. 2018, 10.44

6 let, 3 mesece

Grki stavkajo proti spremembam zakona o stavki

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Grčija, stavka | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na reformo zakona o stavki, ki jo zahtevajo mednarodni upniki v zameno za še več pomoči, so se Grki, predvsem v javnih službah, odzvali z vrsto stavk.

Ladje so obtičale v grških pristaniščih, javni prevoz v prestolnici je močno oviran in okrnjen, saj podzemna železnica ne vozi, zdravstvene ustanove v Grčiji obravnavajo le najnujnejše primere, saj so zdravniki odkorakali s svojih delovnih mest.

Zdaj je za stavko dovolj že tretjinska podpora

V ponedeljek, 15. januarja, bi namreč grški parlament moral odločati o spremembi zakona o stavki, kot poročajo tuji mediji, pa naj bi spremembe tudi sprejeli. Določilo, ki stavkajoče Grke najbolj moti, je, da bi po novem za zakonitost stavke moralo glasovati 50 odstotkov registriranih članov sindikata.

Zdajšnji zakon predvideva, da je za zakonitost stavke dovolj podpora (že) 33 odstotkov registriranih članov sindikata.

Podzemna železnica v grški prestolnici stoji tudi danes, ker se v Grčiji krepi val stavk zaradi načrtovanih sprememb zakona o stavki. | Foto: Reuters Podzemna železnica v grški prestolnici stoji tudi danes, ker se v Grčiji krepi val stavk zaradi načrtovanih sprememb zakona o stavki. Foto: Reuters

V ponedeljek bo najbrž še več stavkajočih

Od začetka gospodarske krize v začetku desetletja se v Grčiji stavke kar vrstijo. V osmih letih so tako izpeljali okrog 50 splošnih stavk. Že zgolj ustavitev podzemne železnice v grški prestolnici, ki šteje 3,8 milijona prebivalcev, povzroča precejšnjo zmedo, nevšečnosti in zamude, saj atenski metro dnevno uporablja 938 tisoč potnikov.

Na dan predvidenega glasovanja v parlamentu, to je v ponedeljek, pričakujejo, da bo v Grčiji stavkajočih še več. Poslanci bodo takrat odločali tudi o manjšanju družinskih podpor in novih postopkih za izterjavo dolgov iz nepremičninskih posojil.

Pomoči še ni dovolj, produktivnost še vedno zaostaja

Grki so zelo nezadovoljni z učinki mednarodne pomoči, ki jo njihova država prejema od leta 2010. Naslednji obrok, ki ga Grki pričakujejo, bo vreden okrog 4,5 milijarde evrov in predstavlja le majhen del pomoči, ki jo je ta država že prejela, še poroča Reuters.

Toda upniki, ki zahtevajo reforme in tako v neprijeten položaj postavljajo levo usmerjeno grško vlado, opozarjajo, da produktivnost v Grčiji še vedno zaostaja okrog 20 odstotkov za tisto v Evropski uniji.

Ne spreglejte