Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2013,
13.17

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Grčija drva

Ponedeljek, 28. 1. 2013, 13.17

4 leta, 6 mesecev

Grki si ne morejo privoščiti kurilnega olja, zato iztrebljajo gozdove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grške oblasti so opazile nenavaden trend - med obubožanimi Grki je postalo priljubljeno nezakonito drvarjenje, zaradi ogrevanja na drva pa se je poslabšala tudi kakovost zraka.

Okolico gore Olimp krasi prijeten gozdiček, sredi katerega je nastala ogromna praznina. Obupani Grki, ki vse od začetka vpeljave varčevalnih ukrepov trdijo, da nimajo niti za preživetje, so se morali znova zateči k nezakonitim dejanjem. Njihovi prihodki so nizki ali pa jih sploh nimajo, zato so začeli nezakonito drvariti, da bi poskrbeli za gretje. Po poročanju BBC-ja naj bi se v Grčiji takšna praksa povečala za 300 odstotkov, k temu pa je pripomogel predvsem za tretjino višji davek na kurilno olje.

Vedo, da drvarjenje ni zakonito, vendar nimajo izbire Številni Grki si kurilnega olja ne morejo privoščiti, zato so se zatekli v naravo, kjer so v zadnjem času ilegalno iztrebili približno 300 ton lesa. Ministrstvo za gozdove pa je za BBC pojasnilo, da so med tistimi, ki nezakonito drvarijo, predvsem upokojenci. "Žal mi je, da morajo starejši prihajati v gozd in sekati drevesa. Grozno je, da morajo to početi v takšnih časih in pri teh letih. Kljub temu je gozd nekaj posebnega. Moramo ga zavarovati za naslednje generacije," je povedal Petros Papapetrou z ministrstva za gozdove.

"Vem, da to ni zakonito, vendar imamo vnuke, ki bodo zaradi mrazu zboleli," je razkril eden izmed upokojencev, ki nezakonito drvari. "Ukinili so mi pokojnino, zato si ne morem privoščiti kurilnega olja. Kaj pa lahko storim?" se sprašuje.

Nekateri so nezakonito drvarjenje spremenili v dobičkonosen posel Številni Grki pa so nezakonito sekanje dreves dobro izkoristili in iz tega oblikovali dobičkonosen posel. "Prodaja se je povečala za 30 odstotkov. Prej je bilo približno 25 trgov za les, zdaj jih je sto," je za BBC povedal Triantafillos Zagaris, eden izmed podjetnikov, ki nezakonito posekana drevesa prodaja v severno Grčijo.

Vse več delcev, ki ogrožajo zdravje prebivalcev S tem, ko so se številni Grki odločili za kurjenje drv in ne kurilnega olja, pa vplivajo tudi na okolje. Nad večjimi grškimi mesti so se že začeli pojavljati gosti oblaki dima. V Solunu je še več smoga, kar pa skrbi tudi oblasti, ki je izmerila povečanje onesnaževanja. "Našli smo povečano koncentracijo drobnih delcev, ki vsebujejo nevarne in rakotvorne sestavine," je povedal profesor Konstantini Samara, ki je odgovoren za testiranje kakovosti zraka. "Ti delci so majhni, vendar lahko zaidejo globoko v pljuča, kar lahko povzroči številne bolezni. Več škodljivih delcev pa je zaradi povečanja kurjenja na drva," je še prepričan Samara.

Čeprav kurjenje na drva ni okolju prijazno, pa se bodo Grki najverjetneje tako ogrevali, dokler nizke temperature ne popustijo, ali se njihov ekonomski položaj ne izboljša.

Ne spreglejte