Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 7. 2015,
7.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija pogajanja

Nedelja, 12. 7. 2015, 7.31

8 let

Grčiji nalagajo izjemno stroge ukrepe, Grki govorijo o katastrofi in ponižanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izredni vrh voditeljev evroobmočja o Grčiji še vedno traja. Vmes je bil vrh prekinjen, voditelji pa so se na štiri oči pogovarjali z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom.

Drakonski pogoji za Grčijo Pogoji, ki bi jih morala izpolniti Grčija za začetek pogajanj o tretjem programu finančne pomoči, so zelo strogi, kar sproža komentarje, da ima država zdaj na voljo grexit ali jarem institucij, ki se mu je grška vlada Aleksisa Ciprasa od januarske zmage na volitvah z vsemi močmi želela izogniti.

Grški predstavniki so zahteve evroskupine že označili za katastrofo in ponižanje.

Finančni ministri držav v območju evra so popoldanski sestanek o Grčiji sicer končali z napredkom, o preostalih odprtih vprašanjih zdaj razpravljajo voditelji držav v območju skupne evropske valute, med njimi tudi slovenski premier Miro Cerar.

Cipras deležen miselnega vodnega deskanja Cipras, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk so se med prekinitvijo vrha sestali ločeno. Kot poroča Guardian, naj bi nek uradnik EU dejal, da je bil Cipras deležen obsežnega miselnega vodnega deskanja. Ciprasu naj bi postavili ultimat: ali sprejmejo reforme še ta teden ali pa Grčija zapusti evro, grške banke pa propadejo. Vodno deskanje je sicer metoda mučenja, ko posameznika privežejo na desko, mu glavo pokrijejo s krpo in ga polivajo z vodo, tako da mu vzbudijo občutek utapljanja.

Italija pravi Nemčiji: Dovolj je Italijanski premier Matteo Renzi je medtem po poročanju časnika Il Messaggero zavrnil možnost začasne izključitve Grčije iz evrskega območja, ki jo je predlagal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. "Italija ne želi izstopa Grčije iz evrskega območja in Nemčiji pravim: dovolj je," je časnik navajal Renzija.

Cipras: Dogovor nocoj je mogoč; Merkel: Dogovora za vsako ceno ne bo Grški premier Aleksis Cipras je sicer ob prihodu na krizni vrh zatrdil, da je pripravljen na "pošten kompromis", ter ocenil, da je dogovor mogoč, "če si ga vse strani želijo". Nemška kanclerka Angela Merkel pa je dejala, da voditelje čakajo težka pogajanja. "Dogovora za vsako ceno ne bo," je dejala.

Ne spreglejte