Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija pomoč

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 13.04

8 let

Grčija naj bi naslednji obrok posojila dobila v dveh kosih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trojka mednarodnih posojilodajalcev je končala revizijo izvajanja ukrepov in reform v Grčiji s precej neoprijemljivo oceno: ugotavlja napredek, a tudi zamude.

Sedaj je na vrsti evroskupina, ki bo odločila, ali si država zasluži naslednji obrok posojila, vreden 8,1 milijarde evrov. Najverjetnejši razplet je, da bo denar dobila v dveh kosih.

Dogovor le načelen Trojka Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada je z grškimi oblastmi dosegla dogovor "ad referendum" o gospodarskih in finančnih politikah, potrebnih za zagotovitev gladkega izvajanja programa pomoči.

Iz neoprijemljivega besedila trojkine izjave je razvidno, da bodo imeli zadnjo besedo finančni ministri članic območja evra in upravni odbor IMF. Dogovor, dosežen z grškimi oblastmi, je namreč le načelen, pogojen.

V izjavi, podani po koncu misije, sicer trojka ugotavlja, da z makroekonomskega vidika Grčija v glavnem sledi projekcijam v programu, ki predvidevajo postopno vrnitev k rasti v prihodnjem letu, a obenem opozarja, da prihodnost ostaja negotova.

Posebna shema za 12.500 javnih uslužbencev Čeprav je opaziti pomemben napredek, so pri izvajanju zahtevanih ukrepov na nekaterih področjih zamude, še ocenjuje trojka. Grške oblasti so se po njenih navedbah zavezale k dodatnim ukrepom, ki bodo zagotovili uresničitev fiskalnih ciljev za leti 2013-2014.

Ti ukrepi vključujejo "konkretne korake" za nadzor nad pretirano porabo denarja v zdravstvu ter za učinkovito izvajanje obljubljene reforme v javni upravi, na primer končanje sheme, ki predvideva krčenje osebja, do konca leta.

Grčija bi morala za naslednji obrok posojila med drugim korenito reformirati svojo razbohoteno javno upravo. Pripraviti mora posebno shemo za 12.500 javnih uslužbencev, ki naj bi jih v enem letu bodisi premestili na novo delovno mesto bodisi odpustili.

Zaradi zamud možnost novega odpisa Zaradi zamud pri uresničevanju zahtevanih ukrepov in reform se znova pogosto omenja možnost novega odpisa dolga Grčiji, tokrat javnih upnikov. Po pričakovanjih bo tudi ta ukrep, ki mu nasprotujeta Nemčija in ECB, vroča tema na zasedanju evroskupine.

Najverjetnejši razplet današnjega zasedanja je odločitev, da bo Grčija dobila naslednjo tranšo posojila v dveh enakovrednih podobrokih, po štiri milijarde evrov. Omenja se tudi možnost več manjših podobrokov.

Država potrebuje avgusta 2,2 milijarde evrov. Nevarnosti bankrota sicer po navedbah virov v Bruslju ni, češ da ima Grčija možnost kratkoročnega zadolževanja na finančnih trgih.

Ne spreglejte