SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grčija danes: denarja še vedno ni, ljudje so zmedeni

3

termometer

 | Foto:
Ljudje so zelo skeptični. Novi ukrepi so zelo ostri, vzdušje je slabo. Naša vlada ni več vlada, saj je izgubila skoraj 40 poslancev, današnje razmere v Grčiji opisuje novinar Lazaris Belcios.

Grške banke so danes po treh tednih odprle svoja vrata. Za dvig gotovine še vedno velja omejitev, vendar lahko Grki zdaj tedensko dvignejo do 300 evrov. Do konca tedna naj bi se ta znesek dvignil na 420 evrov.

Banke po treh tednih odprte "Vse je mirno," pravi Nicholas Cimpidas, novinar v Grčiji. "Ni bistvenih razlik v primerjavi z včeraj ali s petkom, normalen dan je." Novinar Lazaris Belcios trdi, da so banke polne in ljudje zmedeni, ker ne vedo, kaj lahko v bankah opravijo in česa ne. "Mnogi sprašujejo, kako naj dobijo denar iz bank, vendar to ni mogoče. Niti ni mogoče prenesti denarja iz ene banke v drugo znotraj Grčije, kaj šele v tujino. Edina možnost, da se denar nakaže v tujino, je v medicinske namene ali za plačilo šolnin – z dovoljenjem pristojnih organov. Dejstvo, da so se banke odprle, ima po mojem mnenju le psihološki učinek."

"Pričakujemo dvig limita pri dvigovanju denarja. Pravijo, da se bo to zgodilo prihodnji teden," dodaja Cimpidas.

Belcios tritedensko zaprtje bank opisuje kot katastrofo za gospodarstvo, za velika podjetja, telekomunikacije. "To je morda priložnost, da se ljudje naučijo elektronskega poslovanja, česar za zdaj niso vajeni. To bi bilo dobro," pravi. "Podjetja zdaj ne dobijo plačil, trg nazaduje, to je veriga."

Cene se še niso zvišale Danes je začela veljati tudi višja stopnja davka na dodano vrednost, kar naj bi dvignilo cene blaga in storitev.

A spremembe cen za zdaj še ni, pravi Cimpidas, večina trgovin cen namreč naj ne bi uspela zamenjati čez noč. "Na trgu je velika zmeda. Gospodarstvo prosi, da bi nova davčna stopnja začela veljati šele 1. avgusta, da bi se v vmesnem času lahko organiziralo," poroča Belcios.

Cimpidas trdi, da tudi v prihodnje ne bo sprememb. "Ljudje nimajo denarja. Če bi se cene spustile, bi se nekaj spremenilo. Če ljudje nimajo denarja, cene pa se zvišujejo, za ljudi ni sprememb."

Kakšno je vzdušje med ljudmi? "Ljudje so razočarani, nekateri so jezni. To ni evropska solidarnost, ampak kruto vsiljevanje varčevalnih ukrepov. Vlada ni izpolnila tistega, kar je obljubila, a zdi se, da je bila to edina pot, saj je bila Grčija nasproti vsem preostalim, z nekaj pomoči Francije in Italije," pravi Cimpidas, ki sodeluje tudi na radijski postaji, ki je v lasti Sirize.

Volitve ne bi prinesle bistvenih sprememb "Težko napovedujem, vendar mislim, da bo Cipras hotel volitve. Tudi če jih bo napovedal že ta ali prihodnji mesec, ne bodo potekale pred oktobrom. Prej bo želel doseči dogovor z ESM," pravi Belcios in predvideva, da bi na volitvah znova zmagala Siriza. "Pa ne zato, ker bi bila tako priljubljena, ampak ker nimamo drugih sil, ki bi jim ljudje zaupali. Politični sistem je zaznamovan z visoko stopnjo korupcije. Velika večina ne misli, da je Siriza odgovorna za vse – države ne moreš uničiti v petih mesecih. Državo so uničevale že prejšnje vlade zadnjih 30 let. Mora pa Siriza prevzeti odgovornost za pogajanja v zadnjih mesecih," je prepričan Belcios.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin