Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 1. 2020,
10.58

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

18

Natisni članek

predsedniške volitve mediji Kolinda Grabar-Kitarović

Nedelja, 12. 1. 2020, 10.58

4 leta, 3 mesece

Grabar-Kitarovićeva meni, da jo mediji slabo obravnavajo, ker je ženska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

18

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je ob koncu mandata kritična do negativne obravnave v medijih, ki jo pripisuje dejstvu, da je ženska. Kot je poudarila v pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov na obisku v Zagrebu, je to slabo za državo in upa, da se bodo mediji umirili, zdaj ko bo na predsedniškem položaju moški.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Analitik: Kolinda je delovala kot človek, ki ne ve, o čem govori #video

Kolinda Grabar-Kitarović 18. februarja odhaja s predsedniškega položaja. Na nedavnih volitvah je zmagal socialdemokrat, nekdanji premier Zoran Milanović.

O izidu volitev predsednica pravi, da obstajajo analize, da je bil to dejansko glas proti obstoječi vladi. Sicer pa izpostavlja, da v preteklih petih letih za medije nobeno njeno dejanje ni bilo dovolj dobro, temveč je bilo celo označeno kot neumno ali sramotno za državo, poroča STA.

Pri ženskah gledajo lase, čevlje, obleko

"Jaz sem se navadila, ni pa to dobro za splošen trend v državi," poudarja predsednica. Opozarja, da to spodbuja neenakost med spoloma ter upravičuje ustrahovanje žensk in deklic v družbi. Tudi na novinarska vprašanja o korupciji in svobodi medijev je najprej odgovorila: "Če berete članke o meni, lahko vidite, da obstaja ne le svoboda medijev, ampak popoln kaos v medijih."

"Nikoli nisem tožila novinarja. To sem jim tudi povedala. Morda jih je spodbudilo. Nekateri članki res mejijo na sovražni govor, veliko je lažnih novic, veliko je lažnih zgodb," je nadaljevala.

Grabar-Kitarovićeva upa, da se bo z naslednjim predsednikom to umirilo, saj je moški. Pri ženskah po njenih besedah gledajo lase, čevlje, obleko, ki je seveda drugačna kot pri moških. Kritična je do tega, da bi morale biti ženske kot moški, da bi jih obravnavali pri opravljanju istega dela enako resno.

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Korupcija se začne pri otrocih"

Komentirala je tudi obsodbo nekdanjega premierja Iva Sanaderja zaradi korupcije. V Sanaderjevi vladi so po njenih besedah korupcijo dobro skrivali, saj sama ni ničesar opazila, ko je delala zanj. Ob tem je izpostavila, da je bila v letih 2006 in 2007 povsem na obrobju, česar je zdaj vesela, čeprav je bilo takrat težko.

Sanaderjeva vlada je sicer delala dobro, on je bil eden najuspešnejših premierjev, ki je "absolutno očaral mednarodno skupnost", a seveda obsodba premierja zaradi korupcije ni dobra za državo, je še dejala.

Za zajezitev korupcije je po njenih besedah ključno začeti v šoli. Izkoreniniti je treba miselnost, da so otroci, ki se učijo, "piflarji", goljufi pa junaki. "Tako se korupcija začne pri otrocih, ko iščejo načine, kako zaobiti sistem," je opozorila.

kolinda grabar kitarović
Novice Grabar-Kitarovićeva Milanovića označila za političnega zombija in elitista

O tem, kaj bo delala v prihodnje, se še ni odločila, pravi predsednica in poudarja, da ni oseba, ki bi bežala. Najprej si bo vzela teden dni časa, da bo z mamo, ki ima Alzheimerjevo bolezen, s psom in preostalo družino. Potem bo delo predala nasledniku, nato bo imela nekaj mesecev, da počisti hišo, je naštevala.

"Želim si nekaj nadzora nad prostorom okrog sebe," je še izpostavila predsednica, prepričana, da je priložnosti veliko. "Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo," pravi. Povedala je, da že ima več ponudb, ki vključujejo to, da ostane v politiki, in možnost vstopa v poslovni svet. Poudarila je tudi, da bi si želela akademskega sveta. Skupaj z družino se bo pogovorila o naslednjem koraku, je izpostavila ter pojasnila, da je njena hčerka odšla na Harvard, sin pa želi na vsak način ostati na Hrvaškem.

"Veliko priložnosti bo, da se stori kaj koristnega za Hrvaško, za otroke, izobraževanje, zaščito okolja – to me zanima," je izpostavila.

Kolinda Grabar-Kitarović | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrvaška predsednica se je v soboto v svoji rezidenci srečala s skupino bruseljskih dopisnikov, ki so v preteklih dneh v Zagrebu spremljali dogodke ob začetku hrvaškega predsedovanja Svetu EU.

Hrvaško predsedovanje je po njenih besedah velika priložnost za promocijo države na številnih področjih, tako da ne bo poznana samo po nogometu. Predsedovanje bo zahtevno, a Hrvaška je pripravljena na vse izzive, je prepričana predsednica.

Zoran Milanović in Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Milanović in Grabar-Kitarovićeva na meji prepira
Ne spreglejte