Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 12. 2019,
6.44

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

11

Natisni članek

predsedniške volitve Hrvaška Zoran Milanović Kolinda Grabar-Kitarović

Torek, 31. 12. 2019, 6.44

4 leta, 3 mesece

Milanović in Grabar-Kitarovićeva na meji prepira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

11

Zoran Milanović in Kolinda Grabar-Kitarović | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji predsednik hrvaške vlade in SDP Zoran Milanović ter hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović sta se v ponedeljek zvečer udeležila prvega televizijskega soočenja pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev. Dvourno soočenje s številnimi medsebojnimi obtožbami je potekalo na meji prepira.

Kolinda Grabar-Kitarović, ki se ji je znova zgodilo nekaj spodrsljajev, je med drugim napadla Zorana Milanovića, da je bil najslabši hrvaški premier od osamosvojitve. Obenem je izpostavila, da je bila prva vlada nekdanjega premierja Iva Sanaderja, v kateri je bila zunanja ministrica, ena gospodarsko najbolj uspešnih, poroča STA.

Milanović je odgovoril, da je bil Sanader, ki je bil v ponedeljek zaradi korupcije obsojen na šest let zapora, "strokovnjak za osebnosti razvoj" Grabar-Kitarovićeve. Večkrat je ponovil, da Grabar-Kitarovićeve ne bi bilo v državni politiki brez Sanaderja in HDZ.

Ivo Sanader
Novice Nekoč najmočnejšemu hrvaškemu politiku prisodili dodatnih šest let zapora

Izpostavil je, da je sam samostojno gradil kariero, vodil SDP in hrvaško vlado, medtem ko je bila Grabar-Kitarovićeva vedno sodelavka nekoga, pa naj bo to Sanader, Tomislav Karamarko ali Andrej Plenković. Očital ji je tudi, da je zapustila veleposlaniški položaj v ZDA, da bi začela mednarodno kariero v zvezi Nato, kar je Grabar-Kitarovićeva skušala zanikati.

Hrvaška predsednica je kot enega najbolj neuspešnih potez Milanovićeve vlade navedla zakon o predstečajnih poravnavah, na kar je bivši premier odgovoril, da je aktualna hrvaška vlada prav v teh dneh uveljavila predstečajno poravnavo v družbi Đuro Đaković, ki je v poslovnih težavah.

O odnosih s Slovenijo ni bilo govora

Vprašanja iz zunanje politike so bila po poročanju STA večinoma povezana z morebitnimi predsedniškimi potezami do Srbije ter Bosne in Hercegovine. Grabar-Kitarovićeva je vztrajala, da mora Srbija izpolniti vse pogoje za članstvo v EU, kar pomeni tudi nerešena dvostranska vprašanja s Hrvaško. Milanović je dejal, da zaradi pomena gospodarskih odnosov med sosednjima državama ne bi za vsako ceno blokiral vstopa Srbije v EU, a ni imel lepih besed za srbskega premierja Aleksandra Vučića.

Kolinda Grabar-Kitarović
Novice Tekma za hrvaškega predsednika: kdo je favorit pred drugim krogom? #video

Bivši hrvaški premier si prizadeva za temeljito razpravo in previdno uvedbo evra na Hrvaškem. Hrvaška predsednica je na vprašanje o evru znova omenila prvo Sanaderjevo vlado, češ da je bila bolj pripravljeno na uvedbo evra, kot je sedanja hrvaška vlada, ki se pripravlja na vstop v evropski mehanizem deviznih tečajev (ERM II).

Številne medsebojne obtožbe

Na soočenju je bilo slišati tudi medsebojne obtožbe zaradi povzročanja delitev v hrvaški družbi, pa tudi zaradi "puča" med posvetovanji o sestavi hrvaške vlade po parlamentarnih volitvah leta 2015, ko se je stranka Most neodvisnih list na koncu po pogovorih z Grabar-Kitarovićevo priklonila HDZ in ne SDP.

Oba predsedniška kandidata pa sta se glede nekaterih vprašanj tudi strinjala, kot na primer, da ni potrebe po večjih pooblastilih hrvaškega predsednika. Nista nasprotovala niti napovedim o sprejetju novega zakona, s katerim naj bi na Hrvaškem ob nedeljah omejili odprtje trgovin, poroča STA.

Novice Čuden govor hrvaške predsednice je dobil svojo pesem #video

Oba kandidata sta po poročanju STA pustila vtis, da sta se dobro pripravila na debato, čeprav volivcem nista ponudila veliko iz svojih predvolilnih programov. Hrvaška predsednica je delovala bolj umirjeno, večkrat pa tudi zadržano in brez konkretnih odgovorov. Milanović je kazal več strasti in energije, a tudi bahavosti ter je vehementno odgovoril na večino vprašanj. Pogosto je tudi prekinjal odgovore Grabar-Kitarovićeve, za katere je ocenil, da so podtikanja, med drugim na njeno navedbo, da je odgovoren, da sta Madžarska in Slovenija postavili ograjo na meji s Hrvaško.

Ne spreglejte