Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2024,
21.05

Osveženo pred

2 uri, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

Bližnji vzhod Kitajska gospodarstvo srečanje Ciper Slovenija predsednik vlade Robert Golob

Petek, 11. 10. 2024, 21.05

2 uri, 1 minuta

Golob na Cipru opozoril na zaostajanje evropskega gospodarstva za tekmeci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Robert Golob, Ciper, srečanje voditeljev držav EU v formatu MED9 | Današnje srečanje je bilo četrto na tej ravni, ki se ga je udeležila Slovenija, odkar se je leta 2021 formalno pridružila skupini Med9. Golob se je pred začetkom zasedanja sestal z jordanskim kraljem, v soboto pa ima na programu še dvostransko srečanje s ciprskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom. | Foto STA

Današnje srečanje je bilo četrto na tej ravni, ki se ga je udeležila Slovenija, odkar se je leta 2021 formalno pridružila skupini Med9. Golob se je pred začetkom zasedanja sestal z jordanskim kraljem, v soboto pa ima na programu še dvostransko srečanje s ciprskim predsednikom Nikosom Hristodulidesom.

Foto: STA

Evropsko gospodarstvo zaostaja za tekmeci iz ZDA in Kitajske, je danes po srečanju sredozemskih članic EU na Cipru opozoril premier Robert Golob. Voditelji so se v družbi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in jordanskega kralja Abdulaha II. med drugim pogovarjali tudi o Bližnjem vzhodu. Prihodnje srečanje bo gostila Slovenija.

Srečanja v formatu Med9 so se z izjemo portugalskega premierja Luisa Montenegra udeležili voditelji vseh devetih držav članic neformalne skupine, ki jo poleg Slovenije, Portugalske in gostiteljice sestavljajo še Francija, Italija, Španija, Grčija, Malta in Hrvaška.

Voditelji so se na neformalnem srečanju dotaknili razmer na Bližnjem vzhodu, glede katerih so izrazili zaskrbljenost in pozvali k premirju. Kot je na skupni novinarski konferenci dejal Golob, Slovenija podpira mirovne pobude in poziv francoskega predsednika Emmanuela Macrona k ustavitvi pošiljk orožja, ki se uporablja v Gazi in Libanonu.

Na temo gospodarskega stanja EU je Golob dejal, da ta zaostaja za tekmeci iz ZDA in Kitajske, kot glavna razloga za to pa navedel drago energijo ter omejen dostop do svežih investicijskih sredstev. Ob tem je dodal, da je Ursula von der Leyen predstavila zelo konkretno strategijo, kako se bomo teh vprašanj lotili. "Verjamem, da nam bo skupaj uspelo, pa vendar brez dodatnih virov, tudi za delovanje evropskega proračuna, ne bo šlo," meni Golob.

Voditelji sredozemskih držav so se dotaknili tudi vprašanja migracij, kjer so se strinjali, da je nujno okrepiti sodelovanje s sosedstvom EU, tudi z državami izvora, da bi poskrbeli za "hitrejše in učinkovitejše vračanje tistih, ki so prišli k nam nezakonito", je poudaril Golob. | Foto: STA Voditelji sredozemskih držav so se dotaknili tudi vprašanja migracij, kjer so se strinjali, da je nujno okrepiti sodelovanje s sosedstvom EU, tudi z državami izvora, da bi poskrbeli za "hitrejše in učinkovitejše vračanje tistih, ki so prišli k nam nezakonito", je poudaril Golob. Foto: STA

Voditelji so se pogovarjali tudi o podnebni krizi, pri čemer je Golob pozdravil oblikovanje skupnih evropskih mehanizmov za učinkovit odziv na naravne nesreče.

Gostiteljica prihodnjega srečanja v formatu Med9 bo Slovenija, leto pozneje pa Hrvaška, so sklenili voditelji. | Foto: STA Gostiteljica prihodnjega srečanja v formatu Med9 bo Slovenija, leto pozneje pa Hrvaška, so sklenili voditelji. Foto: STA
Robert Golob
Novice Premier Golob zaskrbljen zaradi odpuščanj v Mahleju
Mahle, podjetje, Šempeter
Novice Znano slovensko podjetje bo ukinilo več kot 600 delovnih mest
Volkswagen tovarna Kaluga
Avtomoto Za zdaj še neuradno: v bivših evropskih tovarnah v Rusiji že delajo Kitajci?
BYD seagull
Avtomoto Uvoz v Evropo: Kitajci predlagali minimalno ceno, Bruselj predlog zavrnil?
Ne spreglejte