Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2020,
16.20

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Natisni članek

volitve Belorusija Aleksander Lukašenko

Torek, 14. 7. 2020, 16.20

4 leta, 2 meseca

Glavnim tekmecem Lukašenka prepovedali nastop na predsedniških volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,08
Aleksander Lukašenko | Pred tokratnimi volitvami se je pojavilo več opozicijskih kandidatov, ki si želijo premagati dolgoletnega predsednika Belorusije, volilna komisija pa je danes zavrnila najmanj tri kandidate. | Foto Reuters

Pred tokratnimi volitvami se je pojavilo več opozicijskih kandidatov, ki si želijo premagati dolgoletnega predsednika Belorusije, volilna komisija pa je danes zavrnila najmanj tri kandidate.

Foto: Reuters

Beloruska volilna komisija je danes več tekmecem dolgoletnega predsednika Aleksandra Lukašenka prepovedala sodelovanje na predsedniških volitvah v avgustu. Komisija je utemeljila, da so opozicijski kandidati domnevno kršili pravila prijave kandidature.

Pred tokratnimi volitvami se je pojavilo več opozicijskih kandidatov, ki si želijo premagati dolgoletnega predsednika Belorusije, volilna komisija pa je danes zavrnila najmanj tri kandidate, saj da domnevno niso pravilno izpolnili izjav o prihodkih in nista zbrala dovolj podpisov, piše STA.

Med zavrnjenimi je finančno močan tekmec Viktor Babariko, ki so ga prejšnji mesec aretirali zaradi nezakonitih poslovnih praks. Za predsedniški položaj pa se ne sme potegovati še nekdanji veleposlanik v ZDA Valeri Cepkalo.

Proti odločitvi komisije v Minsku protestiralo več sto ljudi

Proti odločitvi volilne komisije je na ulicah prestolnice Minsk danes protestiralo več sto ljudi, ki so mirno hodili in ploskali. S hupanjem so jim podporo izražali iz mimo vozečih avtomobilov. Protesti so potekali tudi v drugih mestih, med drugim v Brestu in Gomelu. Po navedbah skupine za človekove pravice Viasna je policija prijela več kot 35 ljudi, med njimi več novinarjev.

Avgusta bodo v Belorusiji potekale predsedniške volitve, na katerih se bo 65-letni Lukašenko, ki nekdanjo sovjetsko republiko vodi s trdo roko že od leta 1994, potegoval za šesti mandat. Kljub epidemiji novega koronavirusa se ni odločil za preložitev volitev v državi, kjer so potrdili že več kot 65.000 okužb. Prav tako ni uvedel ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

koronavirus Hrvaška
Novice Na Hrvaškem 52 okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek
ZDA koronavirus
Novice V ZDA v enem dnevu potrdili kar 52 tisoč novih okužb
Ne spreglejte