Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2017,
19.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Štajerska Katalonija

Sreda, 27. 9. 2017, 19.17

6 let, 6 mesecev

Kdo vse si v Evropi želi neodvisnosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Madridu vse težje nasprotujejo tudi najbolj zagrizeni katalonski separatisti, ki si pred nedeljskim referendumom prizadevajo za samostojnost Katalonije. Ob aretacijah uradnikov, zaplenjenih 10 milijonih glasovnic in zaprtih spletnih mestih z informacijami o referendumu, bo izvedba težka že zaradi logistike. Poleg tega v Katalonijo prihajajo dodatni policisti iz vse države.

Novinar: Vasja Čepič/Video Planet TV


Vas Arenys De Munt ima na katalonski obali manj kot devet tisoč prebivalcev. Gre za domači kraj nogometaša Cesca Fabregasa, znana pa je tudi kot kraj, kjer so vaščani pred osmimi leti izvedli simbolični referendum o katalonski neodvisnosti.

Na simboličnem referendumu je neodvisnost podprlo 96 odstotkov vaščanov. V naslednjih dveh letih so enake referendume izvedli v 550 katalonskih občinah in na vseh so ljudje prepričljivo podprli neodvisnost. Takratni župan Arenys de Munta napoveduje težave, če bo španska vlada namesto dialoga v Katalonijo pošiljala policijske okrepitve.

"Ne zatirajte Kataloncev na tak način. Kot da se pripravljajo za veliko bitko. S čim smo oboroženi? Naše glasovnice so naše orožje," je dejal Carles Mora, župan med referendumom leta 2009.

Med avtonomističnimi gibanji so v Veliki Britaniji najglasnejši Škoti. | Foto: Reuters Med avtonomističnimi gibanji so v Veliki Britaniji najglasnejši Škoti. Foto: Reuters

V Evropi več gibanj, ki si želi samostojnosti

Katalonija pri želji o samostojnosti v Evropi ni osamljena. Samo v Španiji jih je več kot deset separatističnih in avtonomističnih gibanj. Poleg katalonskega je najbolj znano baskovsko. V Franciji je vsaj sedem separatističnih gibanj, približno enako je še avtonomističnih. Precej podobno je tudi v Veliki Britaniji, najglasnejši so Škoti. Tu sta še Flandrija in Valonija v Belgiji, pa Bavarska v Nemčiji, Moravska na Češkem. V Italiji si neodvisnosti želi pet gibanj. Na Balkanu je najbolj znan primer Kosova, a je separatističnih gibanj vsaj še pol ducata.

Resnost in zavzetost gibanj pa sta različni. Wikipedija na primer navaja, da imamo enega tudi pri nas, v Sloveniji. To naj bi bili Štajerci, ki si želijo več avtonomije.

Ne spreglejte