Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2018,
18.36

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Združeni narodi migranti begunci

Ponedeljek, 17. 12. 2018, 18.36

5 let, 4 mesece

Združeni narodi brez ZDA in Madžarske potrdili dogovor o beguncih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Sirski begunci v provinci Idlib | Foto Reuters

Foto: Reuters

Generalna skupščina Združenih narodov je danes z veliko večino, a brez podpore ZDA in Madžarske, sprejela poseben globalni dogovor o beguncih, katerega cilj je izboljšanje mednarodnega upravljanja beguncev. Dokument na 21 straneh, ki pravno ni zavezujoč, med drugim temelji na Ženevski konvenciji o beguncih iz leta 1951.

Resolucijo o dogovoru je danes podprlo 181 držav članic ZN. Dve - ZDA in Madžarska - sta glasovali proti, tri države so bile vzdržane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tako kot nedavno v Marakešu potrjeni globalni dogovor o migracijah tudi dogovor o beguncih ni zavezujoč. Obe besedili izhajata iz newyorške deklaracije, ki jo je leta 2016 soglasno sprejelo 193 članic ZN. Z njima želijo izboljšati sposobnost članic pri sprejemanju beguncev in migrantov ter olajšati njihovo vračanje v države izvora.

Dogovor o beguncih so pripravili pod okriljem Visokega komisariata ZN za begunce, stremi pa k ustreznemu mednarodnemu odgovoru na množična gibanja beguncev in primere podaljšanega begunstva.

papež f
Novice Papež pozdravil globalni dogovor o migracijah

Predsednica GS ZN Maria Fernanda Espinosa je izpostavila, da bo dogovor okrepil pomoč in zaščito 25 milijonov beguncev po svetu.

Dokument vsebuje štiri glavne cilje - omiliti pritisk na države sprejemnice, povečati avtonomijo beguncev, povečati dostop do rešitev s pozivom tretjim državam ter pomoč izvornim državam pri ustvarjanju potrebnih pogojev za vračanje beguncev v varnosti in dostojanstvu.

Sprva mirni protest desničarskih skupin v Bruslju se je sprevrgel v nasilje
Novice Bruselj: Zaradi dogovora o migracijah izbruhnili nasilni protesti #foto

V pogajanjih za pripravo dokumenta so ZDA sodelovale vseh 18 mesecev.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki ga je okoli 150 članic ZN sprejelo 10. decembra v maroškem Marakešu, je bil sprejet brez podpore več deset držav, med katerimi so bile prav tako Madžarska in ZDA. Slednja se je že decembra lani umaknila iz pogajanj.

Ta prvi medvladni dogovor o migracijah na mednarodni ravni, ki vsebuje 23 ciljev za boljše upravljanje migracij, bo GS ZN potrdila v sredo.

Ne spreglejte