Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 2. 2023,
6.19

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

91

Natisni članek

vojaki Rusija vojna Ukrajina

Petek, 17. 2. 2023, 6.19

4 mesece, 1 teden

359. DAN VOJNE V UKRAJINI

Kremelj: ZDA so zdaj v vojni, ker "nekateri norci" sanjajo o porazu Rusije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

91

Bahmut | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

"Zdaj so šli ameriški vojni hujskači še dlje: kijevski režim spodbujajo k nadaljnjemu zaostrovanju vojne," so zapisali v odzivu ruskega zunanjega ministrstva na izjavo ameriške podsekretarke Victorie Nuland. Ta je dejala, da "verjamejo, da je treba Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, vsaj demilitarizirati, in da Washington podpira ukrajinske napade na vojaške cilje na polotoku".

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov 

21.09 Ukrajinci: V zadnjih 24 urah smo eliminirali 800 ruskih vojakov
20.34 Ruska televizija predvaja "patriotske ure" za otroke. Lavrov je bil prvi predavatelj.
20.26 Macron: Zdaj ni čas za pogajanja, Putin je izbral vojno
18.37 Francija je Ukrajini poslala 14 izvidniških vozil
15.11 Rusija: Amerika je zdaj neposredno vpletena v vojno
14.19 Stoltenberg: Nato mora biti pripravljen na novo obdobje odnosov z Rusijo
12.47 Ukrajina pozvala k evakuaciji mesta Bahmut
11.04 Na obletnico ruske invazije pričakujemo "tri valove raketnih napadov" 
10.37 Putinova tesna sodelavka padla skozi okno in umrla
7.30 Zelenski: Trenutno imamo dve prioriteti
7.22 Ukrajina: Rusi so pri Bahmutu ubili pet civilistov
6.30 Izpuščenih na desetine branilcev Azovstala 

21.09 Ukrajinci: V zadnjih 24 urah smo eliminirali 800 ruskih vojakov

V zadnjem poročilu o ruskih žrtvah ukrajinsko obrambno ministrstvo navaja, da je bilo od začetka vojne skupno ubitih 141.260 vojakov. Ukrajinci trdijo tudi, da so uničili 298 vojaških letal, 6.520 bojnih oklepnih vozil in 3.298 tankov.

Britanski obveščevalci so danes ocenili, da je doslej umrlo med 40 tisoč in 60 tisoč ruskih vojakov. Britansko obrambno ministrstvo je še sporočilo, da je bilo skupaj ubitih ali ranjenih od 175 do 200 tisoč ruskih vojakov.

20.34 Ruska televizija predvaja "patriotske ure" za otroke. Lavrov je bil prvi predavatelj.

Ruska državna televizija je začela predvajati tečaje domoljubja, katerih namen je povečati patriotizem in podporo invaziji na Ukrajino med šolarji. Na začetku šolskega leta so ruske oblasti uvedle učno uro, imenovano Pomembni pogovori, zdaj pa je uradno objavljeno, da bodo Pomembni pogovori predvajani vsak ponedeljek na državnem TV kanalu Prvi.

"Predstava bo zanimala tako otroke, ki so tisti dan iz nekega razloga ostali doma, kot njihove starše (…)," so zapisali avtorji oddaje na Telegramu. Prvi televizijski Pomembni pogovori so bili predvajani v ponedeljkovi jutranji oddaji z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom kot gostom, ki je hvalil rusko etnično raznolikost kot značilnost, zaradi katere je država "posebna in edinstvena".

Na spletni strani ruskega ministrstva za šolstvo je posnetek intervjuja Lavrova in dodatna učna gradiva za učence, od prvih razredov pa vse do mature. Pomembni pogovori so ena od številnih novosti, uvedenih v ruske šole od začetka invazije, vključno z dvigovanjem ruske zastave in petjem državne himne vsak ponedeljek, poroča Moscow Times.

Učna vsebina teh učnih ur je povzročila negodovanje nekaterih staršev in učiteljev, ki pravijo, da bi morali biti otroci izpuščeni iz političnih in ideoloških prizadevanj države. Čeprav obisk pouka ni obvezen, je več staršev potrdilo, da so njihovim otrokom grozili z izključitvijo, če se ne bodo udeležili Pomembnih pogovorov.

20.26 Macron: Zdaj ni čas za pogajanja, Putin je izbral vojno

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da mora Zahod okrepiti svojo vojaško podporo Ukrajini, da bo lahko Kijev s svojo protiofenzivo prisilil Moskvo v pogajanja o koncu vojne.

"Vsekakor moramo okrepiti podporo ukrajinskemu ljudstvu in vojski za začetek protiofenzive, ki bi lahko pripeljala do verodostojnih pogajanj, o katerih se bodo odločili Ukrajina, njene oblasti in njeni ljudje," je dejal Macron na varnostni konferenci v Münchnu.

Meni, da zdaj ni čas za pogajanja z Moskvo, ki je "izbrala vojno, stopnjevanje vojne in pričela izvajati vojne zločine in napade na civilno infrastrukturo".

"Rusija ne more in ne sme zmagati v tej vojni, njena agresija mora spodleteti, ker ne smemo sprejeti trivializacije nezakonite uporabe sile. V nasprotnem primeru bi bila pod vprašajem evropska in svetovna stabilnost," je dejal Macron.

Ocenjuje, da bi vojna lahko še trajala, čeprav si tega ne želi.  "Toda, še posebej ker tega ne želimo, moramo vzdržati ta napor," je dejal Macron. "To je edini način, da Putina vrnemo za pogajalsko mizo na sprejemljiv način," je dodal, 

Macron še poudarja, da ne smemo pozabiti dejstva, da bo Rusija vedno v Evropi. "Na naši celini ne bo miru, če se z vprašanjem Rusije ne bomo soočili z jasnim umom in brez samozadovoljstva," je poudaril.

Meni tudi, da bo mir ogrožen, če Evropejci ne bodo imeli orožja za njegovo obrambo. "Če se Evropa želi braniti, se mora oborožiti," je dejal Macron in evropske države pozval k večjim naložbam v obrambo in tudi skupnim naložbam.

18.37 Francija je Ukrajini poslala 14 izvidniških vozil

Francoski minister za oborožene sile Sébastien Lecornu je prejšnji mesec dejal, da si bo država prizadevala dostaviti kolesna izvidniška vozila AMX-10RC Ukrajini "v dveh mesecih". Prva serija 14 vozil je bila zdaj odposlana, poroča Forces Operations Blog, ki se sklicuje na vojaškega uradnika. Pripravljeni so za uporabo, saj so se na njih že urile ukrajinske enote.

15.11 Rusija: Amerika je zdaj neposredno vpletena v vojno

Rusija je danes ZDA obtožila, da z odobritvijo napada na Krim spodbujajo Ukrajino k zaostrovanju vojne, in opozorila, da je Washington zdaj neposredno vpleten v konflikt, ker "nekateri norci" sanjajo o porazu Rusije.

Moskva se je odzvala na izjavo ameriške podsekretarke Victorie Nuland, da ZDA verjamejo, da je treba Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, vsaj demilitarizirati, in da Washington podpira ukrajinske napade na vojaške cilje na polotoku.

"Zdaj so šli ameriški vojni hujskači še dlje: kijevski režim spodbujajo k nadaljnjemu zaostrovanju vojne," so zapisali v odzivu ruskega zunanjega ministrstva.

Bela hiša washington white house | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zahodni in ruski diplomati menijo, da je Krim z morskim pristaniščem Sevastopol, kjer je sedež ruske črnomorske flote, največje potencialno žarišče ukrajinske vojne.

ZDA zanikajo, da bi želele uničiti Rusijo, predsednik Joe Biden je posvaril, da bi lahko konflikt med Rusijo in Natom povzročil tretjo svetovno vojno, a je tudi dejal, da Putin ne bi smel ostati na oblasti.

Krim, ki se odpira na Črno morje, je Katarina Velika v 18. stoletju priključila Ruskemu imperiju. Ukrajina si želi povrniti celotno krimsko ozemlje, ki ga je Rusija priključila, ta pa meni, da bi bili napadi na Krim izredno nevarni in bi predstavljali tveganje za večjo eskalacijo vojne.

 

14.19 Stoltenberg: Nato mora biti pripravljen na novo obdobje odnosov z Rusijo

Skoraj eno leto po začetku invazije na Ukrajino, ki je zahtevala več deset tisoč življenj in ogrozila varnost Evrope, je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP opozoril, da mora biti zveza pripravljena na novo obdobje težkih odnosov z Rusijo, a obenem iskati priložnosti za izboljšanje teh odnosov.

Ruska invazija na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja lani, je Evropo pahnila v najnevarnejšo krizo po drugi svetovni vojni in zaveznice Nata prisilila v največjo prenovo obrambe po razpadu Sovjetske zveze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub temu je Stoltenberg poudaril, da bo Nato vedno iskal priložnosti, da bi se odnosi med Zahodom in Rusijo izboljšali. "Takih priložnosti pa ob trenutnem obnašanju ruskega režima ni. Ruski predsednik Vladimir Putin namreč želi drugačno Evropo, želi Evropo, v kateri lahko nadzira sosede, v kateri lahko odloča, kaj lahko države počnejo," je opozoril.

Vztraja, da invazija kljub svoji razsežnosti ni bistveno spremenila Nata. "Moramo se zavedati, da se vojna ni začela februarja lani, temveč leta 2014, ko si je Rusija prvič nezakonito priključila polotok Krim," je dejal in hkrati zavrnil kritike, da bi Nato lahko storil več za preprečitev ruske invazije.

"Zagotovili bomo, da bo Ukrajina zmagala v tej vojni, in ji priskrbeli orožje, strelivo in podporo, ki jo potrebuje. Če bo v Ukrajini zmagal Putin, to ne bo tragedija le za Ukrajince, temveč tudi za vse nas, saj bo to zanj in za druge avtoritarne voditelje sporočilo, da lahko z uporabo vojaške sile dosežejo svoje cilje," je dodal.

12.47 Ukrajina pozvala k evakuaciji mesta Bahmut

V luči intenzivnih spopadov v okolici ukrajinskega mesta Bahmut v regiji Doneck je podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk prebivalce Bahmuta pozvala, naj mesto nemudoma zapustijo. V Bahmutu, ki je že več mesecev v središču hudih spopadov v skoraj letu dni trajajoči ruski ofenzivi v Ukrajini, naj bi trenutno živelo približno šest tisoč ljudi.

"Če ste razsodni in domoljubni državljani ter spoštujete zakonodajo, nemudoma zapustite mesto," je prebivalce Bahmuta na Telegramu nagovorila Vereščukova. Ob tem je opozorila, da je bilo v ruskih napadih v okolici mesta ubitih pet ljudi, še devet pa je bilo ranjenih.

Ocenila je, da je v Bahmutu, kjer je nekoč živelo 70 tisoč prebivalcev, trenutno še vedno šest tisoč ljudi. Večinoma naj bi šlo za starejše, ki ne želijo zapustiti svojega premoženja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že v sredo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poročal o hudih spopadih v okolici mesta Bahmut. "Našim vojakom na vzhodu ni lahko, vendar mestu ne pravimo zaman trdnjava Bahmut," je dejal in zatrdil, da ukrajinske sile še vedno nadzirajo mesto in uspešno zadržujejo napredovanje ruskih vojakov.

Mesto Bahmut je že več mesecev v središču hudih spopadov v skoraj letu dni trajajoči ruski ofenzivi v Ukrajini. Strokovnjaki so sicer različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta v zadnjem času pridobil pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

Od začetka ruske invazije je bilo po ocenah britanskih obveščevalcev ubitih med 40 in 60 tisoč ruskih vojakov in plačancev. Skupno število mrtvih in ranjenih na ruski strani naj bi bilo med 175 in 200 tisoč.

Ob tem so opozorili, da je število žrtev ruskih sil naraslo predvsem po septembrski mobilizaciji, kar pa je posledica neizkušenosti mobiliziranih vojakov in pomanjkljive zdravstvene oskrbe.

11.04 Na obletnico ruske invazije pričakujemo "tri valove raketnih napadov" 

Rusija bi obletnico invazije lahko obeležila z ogromnim napadom, je opozoril ukrajinski uradnik. Državo bi lahko zadeli trije valovi raketnih napadov, je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak.

10.37 Putinova tesna sodelavka padla skozi okno in umrla

Marina Jankina, Putinova tesna sodelavka, zadolžena za področje obrambe, je padla skozi okno 50 metrov visoke stolpnice v Sankt Peterburgu in umrla.

Več preberite tukaj: 

Vladimir Putin
Novice Putinova tesna sodelavka padla skozi okno in umrla

7.30 Zelenski: Trenutno imamo dve prioriteti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nočnem videonagovoru dejal, da je prednostna naloga zadrževanje ruskih napadov in priprava na morebitno ukrajinsko protiofenzivo.

"Ohranjanje razmer na fronti in priprava na vse sovražne korake – to je prednostna naloga za bližnjo prihodnost," je dejal Zelenski pred srečanjem političnih in vojaških voditeljev z vsega sveta v Münchnu.

Ob podpori več deset tisoč rezervistov je Rusija okrepila kopenske napade po južni in vzhodni Ukrajini. Ob bližajoči se prvi obletnici ruske invazije se zdi, da Rusi pripravljajo novo veliko ofenzivo.

Rusija je v četrtek izstrelila rakete in zadela največjo ukrajinsko rafinerijo nafte. Od najmanj 36 raket, ki jih je izstrelila Rusija, so jih Ukrajinci sestrelili okoli 18, poroča Reuters.

7.22 Ukrajina: Rusi so pri Bahmutu ubili pet civilistov

Ukrajinske oblasti trdijo, da so Rusi v napadih blizu Bahmuta ubili pet civilistov, tri moške in dve ženski. Prav tako pravijo, da je bilo ranjenih še devet ljudi. Po navedbah Ukrajincev so bili civilisti stari od 32 do 66 let.

6.30 Izpuščenih na desetine branilcev Azovstala 

Urad ukrajinskega predsednika je sporočil, da se je v Ukrajino v okviru izmenjave ujetnikov z Rusijo vrnilo sto ukrajinskih vojakov in en civilist. "Nadaljujemo vračanje Ukrajincev iz ujetništva. Danes gre domov sto naših vojakov in en civilist," je v objavi na Telegramu zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

"Njihove družine so jih tako dolgo čakale. Številni junaki so bili poškodovani. Nadaljujemo delo, hvaležen sem ekipi in koordinacijskemu štabu za zdravljenje vojnih ujetnikov. Vsi se bodo vrnili domov," je dodal Jermak.

46 izpuščenih vojakov pripada ukrajinski mornarici, 29 državni mejni službi, 12 nacionalni gardi, osem ukrajinskim oboroženim silam in pet teritorialni obrambi.

Tudi Rusija je danes sporočila, da so Rusiji v izmenjavi z Ukrajino vrnili 101 ujetega vojaka. Po navedbah ministrstva bodo odpuščene vojake odpeljali v Moskvo "na zdravljenje in rehabilitacijo v zdravstvene ustanove ruskega obrambnega ministrstva". "Vsi izpuščeni so imeli potrebno zdravstveno in psihološko pomoč," piše v sporočilu za javnost.

Rusija, heker
Novice Ruska operacija pred nosovi Slovencev: so tudi vaši prijatelji?
Švica, švicarska zastava, Ženeva
Novice Švica zasebnega ruskega premoženja ne more zaseči
Petkovi kolesarski protesti, Milan Kučan, Matjaž Hanžek
Novice Javno pismo Kučana in sopodpisnikov: Zaustavite vojno v Ukrajini!
Tanja Fajon (zajem zaslona)
Novice Fajonova: Slovenija bo še naprej pomagala Ukrajini
Ursula
Novice Znane podrobnosti o novem odmerku "počasnega strupa" za Vladimirja Putina
Ne spreglejte