Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Francija

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 11.17

8 let

Francozi se množično prijavljajo v vojsko (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po pariških napadih se vsak dan v francosko vojsko prijavi okoli 1500 ljudi.

Francoska vojska bo letos dobila 15 tisoč rekrutov, prihodnje leto pa 16 tisoč. Toda v dneh po pariških napadih se je za trikrat povečalo število Francozov, ki se želijo prijaviti v vojaško službo. Pred napadi so na strani francoske vojske za rekrutiranje obrazec za prijavo v vojsko povprečno izpolnili petstokrat.

Od napadov dalje pa se je po poročanju časopisa Le Monde število povzpelo na 1500 prijav na dan. Število prijavljenih se je povečalo tudi v petih rekrutnih pisarnah. "Nad tem sem presenečen," je za francoski časopis dejal Eric de Lapresle, vodja vojaške službe rekrutiranja: "Tega res nismo predvideli."

Pred napadi zmanjševali število zaposlenih Še posebno ne, ker je francoska vojska sicer želela zmanjšati število rekrutov. Toda zaradi januarskih napadov v Parizu je predsednik države Francois Hollande začasno zaustavil zmanjševanje zaposlenih v vojski.

Kljub temu je lani francoska vojska prenehala objavljati oglase, ki so pozivali k zaposlitvi. V časih, ko so bile oglaševalske akcije na vrhuncu in so oglase vrteli na francoskih televizijah, se je dnevno prijavilo od 300 do 400 ljudi, najnižje številke, kadar ni bilo oglaševalskih akcij, pa so bile okoli sto prijavljenih. Toda po januarskih pariških napadih je številka ustavila pri 500 do 800 prijavljenih, nihče pa ni pričakoval tako naglega porasta prijavljenih po napadih preteklega tedna.

Več rekrutov tudi po napadih 9/11 Zanimivo je, da so podoben fenomen povečanja zanimanja za vojaško službo leta 2001 zaznali tudi v ZDA, in sicer tik po napadih 11. septembra. Zaradi povečanega zanimanja je v letih 2001 in 2002 ameriška vojska lahko dosegla načrtovano število rekrutov, a je že leta 2003 število interesentov za vojaško službo padlo pod načrtovano število novih zaposlitev.

Zato francoska vojska ne bo povečala predvidenega števila rekrutov. Do zdaj so letos prejeli 160 tisoč prijav, kar je 40 tisoč več kot lani. Od vseh prijavljenih jih je šlo 60 tisoč na vse potrebne psihološke in fizične teste, od tega jih je bilo 35 tisoč razglašenih za sposobne služiti vojski; nazadnje pa se bo po končanem usposabljanju prihodnje leto v vojski zaposlilo 16 tisoč novih vojakov.

Zahteve po ponovni vojaški obveznosti Francoska vojska zaposluje okoli 115 tisoč ljudi, od tega jih je tri tisoč na služenju v afriških državah. Obvezno služenje vojaškega roka je leta 1996 ukinil Jacques Chirac. Kljub temu se morajo mladi moški, stari od 17 do 25 let, še vedno registrirati pri vojski kot rezerve in se udeležiti enodnevnega usposabljanja.

Po napadih na Charlie Hedbo januarja letos pa so v anketi časopisa Ouest France ugotovili, da bi 81 odstotkov vprašanih moških in 79 odstotkov žensk ponovno uvedlo obvezno služenje vojaškega roka.

Ne spreglejte