Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2012,
20.14

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Francija

Natisni članek

Torek, 2. 10. 2012, 20.14

8 let, 3 mesece

Francoski premier Jean-Marc Ayrault poziva k podpori fiskalnemu paktu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Francoski premier Jean-Marc Ayrault je danes v govoru pred parlamentom poslance, tudi kritike evropskih politik iz vrst socialistov, pozval k podpori fiskalnemu paktu.

Ayrault je zatrdil, da pakt ne bo omejil suverenosti Francije in da ne diktira višine javnih izdatkov, prav tako pa ne določa, kakšni naj bodo ukrepi za uravnoteženje proračuna. V vrstah socialistov in drugih strank levega tabora se je v zadnjih nekaj dneh izoblikoval upor proti ratifikaciji fiskalnega pakta. Po mnenju kritikov naj bi pakt namreč vodil v dalj časa trajajočo gospodarsko recesijo. Pri glasovanju v parlamentu pa bodo socialisti pri sprejetju pakta v veliki meri odvisni od glasov največje opozicijske stranke Zveza za ljudsko gibanje (UMP). Nekdanja vodilna figura te stranke Nicolas Sarkozy se je sicer v času svojega predsedniškega mandata pogajal o evropskem fiskalnem paktu.

"Razumem dvome," je dejal Ayrault poslancem. Vendar bi po njegovih besedah francoski "ne" fiskalnemu paktu vodil v politično krizo in propad monetarne unije. "Brez Evrope bi bili izolirani in šibki," je opozoril Ayrault in pri tem poudaril predvsem tesne odnose Francije z Nemčijo. "Zgodovina Francije v Evropi je bila zaznamovana predvsem z odnosi s sosednjimi državami. Sedaj pa zgodovino pišemo skupaj z njimi, predvsem z Nemčijo," je pripomnil francoski premier in dodal da se bo francoski predsednik Francois Hollande še naprej zavzemal za bolj socialno Evropo s poudarkom na pospeševanju gospodarske rasti.

Ukrepi za dosego tega pa so po besedah francoskega predsednika vlade poglabljanje gospodarske in monetarne unije. Francoska vlada želi fiskalni pakt ratificirati do konca meseca. Glasovanje v parlamentu je napovedano za naslednji teden, nato mora v ratifikacijo pakta privoliti še senat.

Ne spreglejte