Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
21. 4. 2017,
11.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Natisni članek

Francija Pariz volitve volitve v Franciji Marine Le Pen Francois Fillon Emmanuel Macron terorizem napad brexit Andrej Capuder

Petek, 21. 4. 2017, 11.04

6 let, 6 mesecev

Francoske volitve bodo prevetrile evropski prostor

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

2

Francija, zastava, francoska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsedniške volitve v Franciji ne bodo prinesle bistvenih sprememb, bodo pa poskrbele za prevetritev, ki bo vplivala tudi na druge članice Evropske unije, meni dober poznavalec francoske družbe in nekdanji veleposlanik v Parizu Andrej Capuder.

V Franciji potekajo volitve novega predsednika države, ki veljajo za ene najbolj negotovih do zdaj. Zmagovalca v prvem krogu ne pričakujejo, zato bodo Francozi najverjetneje 7. maja morali ponovno na volišča.

Odločale bodo majhne razlike

"Zmagovalca vam ne bo napovedal nihče," pravi nekdanji veleposlanik v Parizu Andrej Capuder, ki je spremljal predvolilno kampanjo. Ta se je uradno začela 10. aprila.


Preberite še:
To je francoski levičar, ki želi Angeli Merkel zapreti usta


Glavna favorita za preboj v drugi krog sta po zadnjih anketah skrajna desničarka Marine Le Pen in sredinski Emmanuel Macron. Možnosti med 11 kandidati imata še konservativec in nekdanji premier Francois Fillon ter skrajni levičar Jean-Luc Melenchon.

"Vsi štirje imajo okoli dvajsetodstotno podporo, zato bodo za drugi krog odločale majhne razlike. Vprašanje je le, koliko ima še kdo rezerve," pravi Capuder.

Na volitvah se bo v nedeljo pomerilo 11 kandidatov, med njimi imajo štirje možnost za uvrstitve v drugi krog. | Foto: Reuters Na volitvah se bo v nedeljo pomerilo 11 kandidatov, med njimi imajo štirje možnost za uvrstitve v drugi krog. Foto: Reuters

Francozi so terorizma navajeni

Neodločene volivce so v sinočnjem zadnjem televizijskem soočenju prepričevali s podobnimi kartami – izpostavljali so nacionalni ego, vprašanje meja ter poudarjali, da je Francija premalo samostojna in ima premalo teže v EU.

V luči novega sinočnjega napada v prestolnici, ki je zasenčil soočenje, so veliko govorili predvsem o terorizmu, "ki je zanimivo zrasel na tleh Francije, saj Franciji teroristov ni bilo treba uvažati, jih je vzgojila kar sama", pravi Capuder. Dodaja, da je to velik paradoks francoske laične vzgoje.

Meni, da zadnji napad na samo odločitev volivcev ne bo bistveno vplival, saj so Francozi tega vajeni. "Vplival bo na malce več resnobe, verjetno bo šlo več volivcev na volišča, ker vidijo, da je položaj resen," pravi nekdanji veleposlanik.

Zadnje predvolilno soočenje je zasenčil strelski napad na policiste v središču Pariza. | Foto: Reuters Zadnje predvolilno soočenje je zasenčil strelski napad na policiste v središču Pariza. Foto: Reuters

Kako verjeten je fexit?

Tokratne volitve so veliko pozornosti vzbudile tudi zaradi vzpona skrajne desnice, ki ji je krila, tako kot tudi v drugih državah, dal predvsem občutek ogroženosti med državljani. "Državljani imajo občutek, da jih vlada ne varuje dovolj, in duši jih evropski jopič," pravi Capuder.

Kljub obljubam Le Penove in Macrona o odmiku od Evrope Capuder ne verjame, da bi Francija lahko šla po poti Velike Britanije.

"To bi bila najslabša rešitev, ki je ne pričakujem. Mislim, da imajo Francozi še dovolj razuma in da jim v evropskem okviru ne gre tako slabo. Pravzaprav jim gre zelo dobro, a oni bi še več zase. Francija je vedno razbijala škatle v evropskem prostoru, a mislim, da ne bo šlo tako daleč."

Dokaz je lahko že to, da Francozi niso bili ravno naklonjeni ideji o oživitvi francoskega franka. To je zagovarjala Le Penova, ki je zaradi nezainteresiranosti ljudi glede ideje postala previdna.

"Francozi so v svojem bistvu konservativni, zato večjih sprememb po volitvah ne bo," pravi nekdanji veleposlanik v Parizu Andrej Capuder. | Foto: Jani Božič "Francozi so v svojem bistvu konservativni, zato večjih sprememb po volitvah ne bo," pravi nekdanji veleposlanik v Parizu Andrej Capuder. Foto: Jani Božič

Bistvenih sprememb ne bo

"Mislim, da bo zmagala zdrava pamet. Čeprav so navzven razbijaški narod, so Francozi v svojem bistvu konservativni in vedo, kaj je za njih dobro," pravi Capuder. Večjih sprememb po volitvah ne pričakuje, bodo pa prinesle "prevetritev v evropskem koncertu in vplivale tudi na druge" v Evropski uniji.

Ne spreglejte