Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
21. 4. 2017,
6.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Francija Pariz terorizem teroristični napad

Petek, 21. 4. 2017, 6.34

6 let, 6 mesecev

Na policiste v Parizu streljal borec Islamske države

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Pariz streljanje | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odgovornost za streljanje, ki je sinoči pretreslo Pariz, je prevzela Islamska država (IS). V napadu na aveniji Elizejske poljane je napadalec ubil enega policista, dva pa sta bila ranjena.

Strwelec je sinoči okoli 21. ure nedaleč od Slavoloka zmage z avtomobilom ustavil ob policijskem kombiju in nato nanj streljal z avtomatskim orožje. Potem, ko je ubil policista, je skušal peš zbežati, pri tem je še naprej streljal na policiste in ranil še dva policista. Eden od policistov ga je v protinapadu ubil. Lažje je bil ranjen tudi tuj turist, navaa STA.

Napadalec je napad, ki je bil usmerjen proti policistom, izvedel sam. V njegovem avtu so našli njegove dokumente, a identitete še niso razkrili. Šlo naj bi za 39-letnega moškega, ki je živel v pariškem predmestju, lokalne medije povzema BBC. Šlo naj bi sicer za starega znanaca policije, ki naj bi zaradi streljanja na policiste leta 2006 že prestajal zaporno kazen.

Po navedbah AFP so ga februarja prijeli zaradi načrtovanja umora policista, a so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. 

IS pa je sporočila, da je šlo za njenega borca, ki naj bi imel beljgijsko državljanstvo in so ga tudi klicali Belgijec, poroča ameriška televizija CNN. Njegove povezave z Belgijo sicer še niso potrdili.

Belgijski osumljenec se je predal policiji

V zvezi z napadom so francoske oblasti iskale še enega osumljenca, za katerim so belgijske oblasti izdale tiralico. Moški se je na policijski postaji v Antwerpnu danes javil sam.

Francoski preiskovalci so danes pridržali tudi tri sorodnike ubitega napadalca. 


Napadalec v Parizu ubil policista, dva ranil #foto


Turiste na ulicah zamenjali oboroženi policisti

Francoski predsednik Francois Hollande je napad označil za terorističnega, varnostnim silam pa je izrazil podporo države in se poklonil ubitemu policistu, njegovim svojcem p aizrekel sožalje. Za danes je sklical sejo varnostnega sveta ter ob tem obljubil poostrene varnostne razmere, še posebej v luči nedeljskih predsedniških volitev.

Francoski premier Bernard Cazeneuve pa je sodržavljane pozval, naj se ne pustijo ustrahovati in manipulirati

Čeprav je bil napadalec sam in nova nevarnost za zdaj ne obstaja, so znamenito nakupovalno ulico v središču mesta, ki je običajno polna turistov in domačinov, zavarovali oboroženi policisti. Na območju so zaprli tudi postaje podzemne železnice. Ljudem pa so sporočili, naj se izogibajo območju in naj upoštevajo navodila policije.

V Franciji sicer še vedno veljajo izredne razmere, ki so jih uveljavili po napadih leta 2015. Na ulicah je več tisoč vojakov in oboroženih policistov, ki poostreno varujejo tudi turistične točke, kot so Elizejske poljane.

Napad zasenčil sklepno predvolilno dogajanje

Napad je zasenčil sinočnje zadnje predvolilno televizijsko soočenje vseh enajstih predsedniških kandidatov pred nedeljskimi volitvami. 

Skrajna desničarska kandidatka Marine Le Pen je po napadu na Twitterju izrazila podporo varnostnim silam, ki so bile ponovno tarča napadov.

 

Odzval se je tudi desno-sredinski kandidat Francois Fillon, ki je varnostnim silam, ki branijo ljudstvo, izrazil spoštovanje. Dodal je, da ne vidi potrebe, da nadaljujejo kampanjo.

Favoriti na volitvah, poleg Le Penove in Fillona še sredinski kandidat Emmanuel Macron, so za danes napovedane dogodke v okviru zadnjega dneva kampanje odpovedali.

Do streljanja je prišlo zgolj dva dneva po aretaciji dveh terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovala skorajšnji napad. Pri njiju so našli tudi orožje in eksploziv. Lahko bi šlo celo za napad ob nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev, navaja STA.

Trump: Francozi ne bodo več veliko prenašali tega

Predsednik ZDA Donald Trump je izpostavil, da bo napad pomembno vplival na francoske predsedniške volitve. Evropska komisija je napovedala nadaljevanje boja proti terorizmu, Iran pa je ob obsodbi napada krivdo zanj pripisal zgrešeni zahodni politiki.

"Še en teroristični napad v Parizu. Francozi ne bodo več veliko prenašali tega. Zelo bo vplivalo na francoske predsedniške volitve," je v odzivu na četrtkovo dogajanje na Elizejskih poljanah danes tvitnil ameriški predsednik.

"Francija je tarča teroristov"

Evropska komisija je napad obsodila in napovedala nadaljevanje boja proti terorizmu. "Skupaj bomo branili demokratično in odprto Evropo, ki pa je nepopustljiva na področju varnosti," je v Bruslju po poročanju tujih tiskovnih agencij izpostavila govorka komisije Mina Andreeva.

"Kar se je včeraj zgodilo v Franciji, najverjetneje ne po naključju pred predsedniškimi volitvami, nas navdaja z žalostjo in odporom," pa je v Berlinu dejal nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Dejstvo, da se je napad znova zgodil v Franciji, pa po njegovem kaže, da je država tarča teroristov.

"Posledico zgrešene politike Zahoda do teroristov"

Napad je obsodil tudi Iran, ki pa je ob tem poudaril, da gre za posledico zgrešene politike Zahoda do teroristov. "Žal popuščanje in občasno celo podpora krutim teroristom kažejo na dvojne standarde Zahodnega sveta do terorizma, zaradi katerih so teroristi postali drznejši," je poudaril tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva. Iran je zahodne države že večkrat obtožil, da posredno ali neposredno podpirajo džihadiste s podporo upornikov proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. STA

Ne spreglejte