Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 2. 2016,
18.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Francija

Sobota, 20. 2. 2016, 18.47

8 let

Francoske oblasti praznijo "džunglo", migrantski tabor v Calaisu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Francoske oblasti so v skladu z odredbo o evakuaciji od 800 do 1000 ljudi začele s praznjenjem južnega dela migrantskega tabora v bližini pristaniškega mesta Calais.

Oblasti želijo do torka zvečer migrante in potencialne iskalce azila preseliti v bolj trajne oblike namestitev. Lokalni prefekt Fabienne Buccio je načrtovano praznjenje območja, ki mu pravijo džungla, napovedal minuli teden. Odredbo o izgonu je prefektura izdala v petek zvečer ter postavila skrajni rok, do katerega je treba predel tabora evakuirati.

Čakali na priložnost, da bi lahko prišli do Velike Britanije Veliko migrantov je namreč na območju več mesecev taborilo v pogojih, podobnih barakarskim naseljem oziroma slumom. Ves ta čas so čakali na priložnost, da bi lahko prečkali predor pod Rokavskim prelivom in prišli do Velike Britanije.

V sredini januarja so odprli začasni namestitveni objekt s 1500 mesti, vselilo pa se je že 1200 migrantov.

Prefektura je spodbujala migrante, da se preselijo v center z okoli 500 dodatnimi mesti v tamponski coni ali pa da se preselijo v bolj trajne namestitve po Franciji.

Neprimerne razmere v taboru Razlogov za odredbo prefekture je več: motnje v prometu vzdolž avtocest, kjer se ljudje redno poskušajo vkrcati na tovornjake, na katerih želijo prečkati predor, naraščajoče napetosti s skrajneži in protimigrantskimi gibanji, pa tudi želja po ohranitvi varnosti, higiene in človeškega dostojanstva.

V bližini Calaisa prebiva okoli 3700 migrantov oziroma potencialnih prosilcev za azil. Lani sta Pariz in London dodatno zaščitila mejo, da bi preprečila nezakonite prehode, namestila bodečo žico in na območje vpoklicala policijske patrulje.

Ne spreglejte