Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vojska

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 15.41

8 let

Francoske in malijske sile zavzele dve mesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je sporočil, da je malijska vojska znova prevzela nadzor nad mestoma Diabali in Douentza, ki so ju zasedali islamisti.

Francoske in malijske enote so v mesto Diabali, ki leži kakih 400 kilometrov severno od prestolnice Bamako in ki so ga pred tednom dni zavzeli islamisti, vstopile davi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francija, ki je posredovanje v Maliju začela pred desetimi dnevi, ima v Maliju trenutno kakih 2000 vojakov, a naj bi se njihovo število še povečalo.

Organizacija mednarodnega srečanja o Maliju EU pa je medtem danes predlagala organizacijo mednarodnega srečanja o Maliju, ki naj bi bilo 5. februarja v Bruslju. Srečanje naj bi unija organizirala v sodelovanju z Afriško unijo, Gospodarsko skupnostjo zahodnoafriških držav ter ZN, je povedal tiskovni predstavnik visoke zunanje predstavnice Catherine Ashton. Druge podrobnosti o načrtovanem srečanju zaenkrat niso znane, poroča AFP.

EU je sicer prejšnji teden sklenila pospešiti napotitev okoli 450 mož na misijo v Mali, kjer bodo pomagali pri urjenju tamkajšnje vojske. Cilj je, da bi bila misija operativna sredi februarja.

Razmere so se zaostrile marca lani Razmere v Maliju so se zaostrile marca lani, ko je vojaška hunta z državnim udarom prevzela oblast. Po udaru je sever Malija najprej zavzela etnična skupina puščavskih Tuaregov. Te so nato pregnali islamisti, ki naj bi se okrepili po libijski vojni in ki imajo tudi vezi z Al Kaido.

Ti so na območju, ki ga nadzorujejo, uvedli strogo šeriatsko pravo, red pa vzdržujejo predvsem z nasiljem. Malijska vlada jim želi s pomočjo Francije in zahodnoafriških partneric v prvi vrsti preprečiti, da bi napredovali na jug države in zavzeli prestolnico Bamako.

Ne spreglejte