Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
9.26

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mali islamisti Francija Francois Hollande

Sreda, 6. 2. 2013, 9.26

3 leta, 8 mesecev

Francija: V Maliju do zdaj ubitih več sto islamistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Več sto islamistov je bilo ubitih od začetka francoske ofenzive v Maliju, ki se je začela prejšnji mesec," je dejal francoski obrambni minister.

Pripadniki islamističnih milic so po poročanju BBC-ja v spopadih s francoskimi oblastmi utrpeli velike izgube. Po navedbah francoskih oblasti več sto mrtvih islamistov predstavlja velik udarec za omenjeno teroristično mrežo, ki po njihovih ocenah šteje okoli 3.000 bojevnikov.

Prijeli tudi nekaj visokih predstavnikov islamistov Francoska stran je do zdaj utrpela zgolj eno smrtno žrtev. Gre za pilota vojaškega helikopterja, ki je umrl ob začetku vojaške operacije. Obrambni minister Le Drian je poudaril, da so v sklopu vojaške operacije prijeli tudi vrsto visokih predstavnikov fundamentalistične milice, ki se bodo morali za zločine zagovarjati pred malijskimi sodnimi oblastmi.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je pred časom sicer dejal, da bo Francija svoje enote iz afriške države morda umaknila že marca. "Če bo šlo vse po načrtu, se bo število vojakov zmanjšalo," je po poročanju BBC-ja dejal Fabius.

Vojska skrajneže potiska nazaj proti severu Boji pa se medtem še niso končali. Francoske sile namreč nadaljujejo zračne napade na gorate predele na severu Malija, kamor naj bi se po najnovejših podatkih zatekli preostali islamisti. Na omenjenem območju se sicer nahaja tudi sedem francoskih talcev, ki so jih zajeli skrajneži. V mestu Kidal na severu države naj bi po zadnjih podatkih francoska vojska skupaj s pomočjo čadske in drugih afriških vojsk že prevzela nadzor.

Spomnimo: Francija se je odločila za vojaško posredovanje po tem, ko so severni del Malija zavzele islamistične milice, ki naj bi bile povezane z Al Kaido. Radikalni islamisti so v zasedenih delih države uvedli strogo šeriatsko pravo, ki je že za manjše zločine in neupoštevanje islamskega načina življenja ljudi kaznovalo z mučenjem, pa tudi s sekanjem udov in z usmrtitvami. Islamisti so šli celo tako daleč, da so prepovedali vsakršno glasbo, vključno z zvonjenjem telefonov.

Glede na dozdajšnje poročanje medijev, je prebivalstvo na območjih, ki so jih nadzirali islamisti, z odprtimi rokami sprejelo francosko osvoboditev.

Ne spreglejte