Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2019,
11.33

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

2

Natisni članek

Velika Britanija Boris Johnson Francija brexit

Nedelja, 8. 9. 2019, 11.33

4 leta, 7 mesecev

Francija proti novi preložitvi brexita, na Otoku odstopila še ena ministrica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

2

Brexit | Z morebitno preložitvijo se morajo strinjati tudi preostale članice EU, zato je današnja izjava francoskega zunanjega ministra pomemben signal. | Foto Reuters

Z morebitno preložitvijo se morajo strinjati tudi preostale članice EU, zato je današnja izjava francoskega zunanjega ministra pomemben signal.

Foto: Reuters

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je danes izključil vsakršno možnost nove preložitve brexita v trenutnih razmerah. Z morebitno preložitvijo, če bi London zaprosil zanjo, se morajo strinjati vse države članice Evropske unije, v nasprotnem primeru pa ostaja datum brexita 31. oktober. Zaradi nesoglasij o britanskem izstopu iz Unije je danes na Otoku odstopila še ena članica britanske vlade, in sicer ministrica za delo in pokojnine Amber Rudd.

"Ne morem stati ob strani, ko se izključuje dobre in zveste zmerne konservativce," je prek Twitterja sporočila Amber Rudd. S tem je imela v mislih odločitev Borisa Johnsona o izključitvi 21 upornih članov konservativne stranke. Kot je zapisala v odstopnem pismu, ne more več podpirati Johnsonovega vztrajanja pri brexitu 31. oktobra, tudi če do takrat ne bo dogovora z EU.

Sprva je menila, da je Johnsonova grožnja s trdim brexitom dobra pogajalska taktika za pogovore z EU. "Zdaj ne verjamem več, da je glavni cilj te vlade izstop z dogovorom. Vlada vlaga veliko energije v priprave na trdi brexit, pri tem pa nisem zaznala, da bi enako intenzivno šli v pogovore z EU," je še sporočila Ruddova, sicer pomembna članica vlade iz vrst zmernih konservativcev, ki je bila na položaju že v vladi prejšnje premierke Therese May.

Johnson je danes že imenoval novo ministrico, ki bo nasledila Ruddovo. To je poslanka torijcev Therese Coffey, ki je sicer na referendumu o brexitu leta 2016 glasovala proti izstopu Združenega kraljestva iz EU.

Boris Johnson
Novice Brexit: če Johnson ne bo upošteval volje poslancev, mu grozi zapor

Johnson ne namerava zaprositi za preložitev brexita

Nekateri britanski poslanci naj bi medtem po pisanju britanskih medijev pripravljali tožbo pred sodiščem, če premier Johnson ne bo preložil brexita. Predsednik vlade je namreč namignil, da Bruslja ne bo zaprosil za preložitev kljub ta teden sprejetemu zakonu za preprečitev brexita brez dogovora.

Predsednik britanske vlade Boris Johnson je namignil, da Bruslja ne bo zaprosil za preložitev kljub ta teden sprejetemu zakonu za preprečitev brexita brez dogovora. | Foto: Reuters Predsednik britanske vlade Boris Johnson je namignil, da Bruslja ne bo zaprosil za preložitev kljub ta teden sprejetemu zakonu za preprečitev brexita brez dogovora. Foto: Reuters

Britanski finančni minister Sajid Javid je danes zatrdil, da Johnson ne bo zaprosil za preložitev brexita. "Premier bo na vrhu EU 17. in 18. oktobra poskušal doseči dogovor. Zagotovo pa ne bo prosil za preložitev brexita," je Javid dejal za BBC. Po navedbah časnika Sunday Times je Johnson pripravljen ignorirati zakon o preložitvi brexita in prepustiti odločitev sodišču. "Če do 18. oktobra ne bo odločitve, bomo sabotirali preložitev," je za časnik dejal vir v britanski vladi.

Brexit
Novice Barnier: Možnosti za brexit brez dogovora so vedno večje

Francija proti novi preložitvi brexita

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je medtem danes izključil vsakršno možnost nove preložitve brexita. "V trenutnih razmerah je odgovor ne! Ne bomo šli skozi to vsake tri mesece," je v eni od radijskih oddaj izjavil vodja francoske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

Britanski parlament je ta teden sprejel zakon za preprečitev brexita brez dogovora, ki od premierja Johnsona zahteva, da bo moral EU zaprositi za trimesečno preložitev britanskega izstopa, predvidenega za 31. oktober, če poslanci do 19. oktobra ne bodo potrdili ločitvenega dogovora ali pa potrdili odhoda Združenega kraljestva iz povezave brez dogovora. V ponedeljek se obeta kraljičina formalna potrditev zakona, nato pa naj bi Johnson v parlamentu zahteval novo glasovanje o razpisu predčasnih volitev.

Tudi tokrat mu za to verjetno ne bo uspelo zbrati potrebnih dveh tretjin poslanskih glasov. Opozicijski laburisti namreč pravijo, da bi predčasne volitve podprli le, če bi bili prepričani, da ne bo prišlo do brexita brez dogovora. Johnson bo v ponedeljek obiskal tudi Dublin, kjer se bo z irskim premierjem Leom Varadkarjem pogovarjal o britanskem izstopu iz EU. Varadkar je dejal, da od srečanja ne pričakuje prebojev, vidi pa ga bolj kot priložnost za vzpostavitev osebnih odnosov.

 

 

 

 

Ne spreglejte