Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
12.15

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

potres Filipini smrt škoda

Torek, 23. 4. 2019, 12.15

5 let

Filipine spet stresel močnejši potres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Potres na Filipinih | Filipine je že v ponedeljek stresel potres z magnitudo 6,1. | Foto Reuters

Filipine je že v ponedeljek stresel potres z magnitudo 6,1.

Foto: Reuters

Vzhodni del Filipinov, natančneje otok Samar, je danes stresel potres z magnitudo 6,2. Poročil o škodi ali žrtvah za zdaj ni, je pa število žrtev ponedeljkovega potresa na severu države naraslo na 16. Poškodovanih je bilo več kot sto ljudi.

Fotografije na družbenih omrežjih kažejo razpokane ceste, razpadajoče cerkvene stene in razbita stekla. Direktor filipinskega inštituta za vulkanologijo in seizmologijo Renato Solidum je dejal, da potresa nista povezana in da ni nevarnosti pred cunamijem. Do danes so sicer zabeležili več kot 400 popotresnih sunkov.

Potres na Filipinih
Novice Filipine stresel močan potres, umrlo najmanj pet ljudi

Število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa naraslo na 16

Žarišče današnjega potresa je bilo v mestu San Julian v provinci Vzhodni Samar, ki leži 571 kilometrov jugovzhodno od Manile. Potres so najbolj čutili prebivalci v bližnjih mestih Tacloban in Catbalogan. Največ žrtev ponedeljkovega potresa so medtem zabeležili v provinci Pampanga severno od Manile.

Število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa je naraslo na 16. | Foto: Reuters Število smrtnih žrtev ponedeljkovega potresa je naraslo na 16. Foto: Reuters

Število žrtev se lahko še poveča, saj ekipe še ocenjujejo škodo v podeželskih delih države, ki so ostali brez elektrike in telefonskih povezav. Seizmologi so ponedeljkov potres sprva ocenili na magnitudo 6,3, a so jo kasneje znižali na 6,1.

Šrilanka
Novice Eksplozije v Šrilanki povračilo za napade na mošeji v Christchurchu #video

Reševalci med ruševinami poskušajo najti preživele

Reševalci medtem še vedno poskušajo najti preživele pod ruševinami štirinadstropne trgovinske stavbe. Pogrešanih naj bi bilo 24 ljudi. Še vedno je zaprto tudi tamkajšnje letališče, kjer uradniki ocenjujejo škodo na zgradbah. Na letališču je obtičalo na tisoče ljudi.

Reševalci med ruševinami poskušajo najti preživele. | Foto: Reuters Reševalci med ruševinami poskušajo najti preživele. Foto: Reuters

Filipini ležijo na območju tako imenovanega tihomorskega ognjenega obroča, kjer so izbruhi vulkanov in potresi pogosti. Zadnji močan potres je državo prizadel leta 2013, ko je v tresenju tal z magnitudo 7,1 na otokih v osrednjem delu Filipinov umrlo več kot 220 ljudi, številne zgodovinske zgradbe pa so se porušile.

Ne spreglejte