SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

FBI pri Trumpovem podpredsedniku iskala zaupne dokumente

0,03

termometer

Mike Pence | Mike Pence je bil podpredsednik ZDA v času Trumpovega predsednikovanja. | Foto: Reuters
Mike Pence je bil podpredsednik ZDA v času Trumpovega predsednikovanja. Foto: Reuters

Ameriška zvezna policija FBI je danes izvedla hišno preiskavo na domu nekdanjega podpredsednika ZDA Mika Pencea, kjer je iskala morebitne zaupne dokumente. Preiskava je bila izvedena sporazumno, tako kot podobna nedavna preiskava pri predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

Edini, ki doslej ni privolil v preiskavo, je bil nekdanji predsednik Donald Trump, ki je afero z zaupnimi dokumenti sprožil. Trump je leta 2021 iz Bele hiše odnesel več škatel dokumentov in drugih predmetov, ki bi v skladu z zakonom morali v Nacionalni arhiv. Nato se je nekaj mesecev pogajal o predaji dokumentov, nekaj jih je vrnil, ne pa vseh, in FBI je pridobil sodni nalog ter izvedel preiskavo na posestvu Mar a Lago.

Posebni tožilec za zaupne dokumente

Pravosodno ministrstvo ZDA je za ta primer imenovalo posebnega tožilca Jacka Smitha. Nato so zaupne dokumente našli v nekdanji pisarni Joeja Bidna iz obdobja, ko je bil ta podpredsednik ZDA pri Baracku Obami. Potem so našli dokumente še na njegovem domu v Delawaru in tudi Biden je dobil posebnega tožilca za preiskavo, čeprav je že prej prostovoljno sodeloval s FBI.

Donald Trump Novice Afera tajni dokumenti: Trumpovo pritožbo zavrnili brez komentarja

Za nameček so nato pri Penceu njegovi odvetniki prav tako našli nekaj dokumentov z oznako zaupno. Tudi on ne nasprotuje preiskavi in današnja je bila izvedena sporazumno. Za zdaj še ni jasno, ali so preiskovalci našli zaupne dokumente.

Trump: Gre za lov na čarovnice

Biden ne ve, kako so se dokumenti znašli pri njem, Pence pravi, da so bili zapakirani nehote, oba pa sta svojim podrejenim naročila, naj preiščejo, ali so kje še kakšni zaupni dokumenti. Trump pa je imel doslej vrsto razlag. Najprej je trdil, da zaupnih dokumentov nima, temveč gre za spominke. Povedal je celo, da je sam umaknil oznako zaupno s tem, da je na to pomislil, vmes pa je opozarjal, da gre za lov na čarovnice.

Pence ni dobil posebnega tožilca, večja težava zanj pa je nalog za zaslišanje, ki ga je izdal Trumpov posebni tožilec Smith. Ta želi Pencea zaslišati v zvezi s Trumpovimi naklepi za razveljavitev izidov predsedniških volitev 2020 po zveznih državah in napadom Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja 2021.

Mike Pence Novice Tajne dokumente odkrili tudi pri Miku Penceu Joe Biden Novice Na Bidnovem domu našli še več zaupnih dokumentov Joe Biden Novice V Bidnovi družinski hiši odkrili še več tajnih dokumentov Joe Biden Novice Ni še konec: odkriti novi tajni dokumenti Joeja Bidna Joe Biden Novice Biden pravi, da nič ne ve. Demokrati: Spreneveda se.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin