Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2019,
10.48

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

ciklon Indija evakuacija ciklon Fani

Petek, 3. 5. 2019, 10.48

4 leta, 11 mesecev

Evakuirali več kot 1,2 milijona ljudi

Ciklon Fani v Indiji in Bangladešu zahteval več življenj #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Ciklon Fani, ki je danes dosegel vzhodno obalo Indije, je doslej terjal najmanj dve življenji v Indiji in eno v sosednjem Bangladešu. Na vzhodni obali Indije so zabeležili sunke vetra do 200 kilometrov na uro, uničujoči ciklon pa naj bi v soboto dosegel tudi sosednji Bangladeš.

V Indiji sta umrla najmanj dva človeka, moški je podlegel srčnemu napadu v enem od zatočišč, na drugega pa je padlo drevo. Mediji so sicer poročali o najmanj šestih mrtvih, a oblasti tega niso potrdile. Oblasti v Bangladešu pa so potrdile smrt najmanj ene ženske, ki jo je zadelo drevo. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so v Bangladešu umrli še štirje ljudje, ko je riževo polje zadela strela.

 

Ciklon je vzhodno obalo Indije dosegel blizu hindujskega svetega mesta Puri, ki ga vsako leto obišče več milijonov turistov. V od treh do štirih urah naj bi prešel regijo, kjer živi okoli sto milijonov ljudi. Premikal naj bi se severovzhodno proti zvezni državi Zahodna Bengalija in Bangladešu. Tiskovni predstavnik indijske mornarice je prebivalcem svetoval, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

Z nižje ležečih obalnih območij evakuirali 1,2 milijona ljudi

V zadnjih dneh so oblasti zvezne države Orisa, kjer je leta 1999 do zdaj najbolj smrtonosen ciklon v zgodovini Indije zahteval deset tisoč življenj, z nižje ležečih obalnih območij pred prihodom Fani evakuirale 1,2 milijona ljudi. Več sto tisoč ljudem v zvezni državi Zahodna Bengalija so prav tako odredili evakuacijo.

Fotogalerija
1 / 7

O izruvanih drevesih danes poročajo tudi iz sosednje zvezne države Andra Pradeš, kjer poskušajo drevje odstraniti indijske zvezne enote za reševanje, da drevesa in veje v močnem vetru ne bi postali nevarni leteči predmeti.

Vremenoslovci opozarjajo tudi na popolno uničenje slamnatih hiš, ruvanje električnih in komunikacijskih stebrov, poplavljanje poti, po katerih je mogoče pobegniti, ter škodo na pridelku. V Orisi so več kot milijon ljudi začasno namestili v okoli 3.000 zaklonišč. Pripravljeno imajo tudi pomoč v hrani.

Puri ciklon dočakal skoraj povsem prazen

Po poročanju dopisnika francoske tiskovne agencije AFP je mesto Puri z 200 tisoč prebivalci ciklon dočakalo skoraj povsem prazno, z izruvanimi drevesi in prekinjeno oskrbo z elektriko. Po poročanju medijev je samo ob bližnjem jezeru Čilika močan veter izruval več sto dreves.

Na obalnem območju so odpovedali več kot 200 vlakov. Za evakuacijo turistov in romarjev iz Purija skrbijo trije posebni vlaki. Najmanj do sobote so odpovedali vse polete iz Orise Bhubaneswar in Kolkate v Zahodni Bengaliji. Zaprta so tudi pristanišča. V Bangladešu so medtem na obalnih območjih odprli več kot štiri tisoč zaklonišč.

Ne spreglejte